Керівникам аптечних закладів всіх форм власності

Опубліковано 09.01.2019 о 12:13

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Тернопільській області надає роз’яснення щодо повернення лікарських засобів та встановлення факту їх неналежної якості.

 

 З 1 січня 2019 року набув чинності Закон України від 23.11.2018 р. № 2628-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів». Ним внесені зміни до Закону України «Про захист прав споживачів» (далі — Закон), зокрема статті 8 «Права споживача у разі придбання ним товару неналежної якості».

Змінами передбачено, що вимоги споживача щодо лікарських засобів та медичних виробів неналежної якості розглядаються після пред’явлення споживачем (пацієнтом) розрахункового документа.

Факт неналежної якості лікарського засобу підтверджують такі документи:

  • висновок щодо якості лікарських засобів, виданий підпорядкованою лабораторією територіального органу Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба) та/або уповноваженою лабораторією (за результатами лабораторного аналізу, проведеного відповідно до методів контролю якості, що затверджені під час державної реєстрації);
  • розпорядження Держлікслужби щодо заборони обігу лікарського засобу.

Наразі чинним законодавством передбачено, що аптечний заклад зобов’язаний передати споживачеві продукцію належної якості, а також на його вимогу надати документи, які підтверджують належну якість продукції (ст. 6 Закону). Реалізація лікарських засобів здійснюється лише за наявності сертифіката якості, що видається виробником, при цьому забороняється реалізація (відпуск) громадянам неякісних лікарських засобів або таких, термін придатності яких минув або на які відсутній сертифікат якості, що видається виробником (ст. 20–21 Закону України «Про лікарські засоби»).

Слід зазначити, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 19 березня 1994 р. № 172 «Про реалізацію окремих положень Закону України «Про захист прав споживачів» лікарські засоби віднесені до Переліку товарів належної якості, що не підлягають обміну (поверненню). Крім того, відповідно до Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 19 липня 2005 р. № 360 (далі — Наказ № 360), лікарські засоби та медичні вироби належної якості, відпущені з аптек та їх структурних підрозділів, поверненню не підлягають, про що розміщується оголошення в залі обслуговування.

У разі сумніву щодо якості лікарського засобу, споживач має право:

  • вимагати в аптечному закладі сертифікат якості на лікарський засіб, що видається виробником, який згідно з Наказом № 360 має бути наданий у термін не більше ніж одна доба;
  • звернутися до територіального органу Держлікслужби, контактні дані якого наявні в аптечних закладах, та на офіційному веб-сайті Держлікслужби.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Увага! Зміна дати засідання атестаційної комісії з атестації провізорів та фармацевтів при Державній службі з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Тернопільській області

Наступна

Керівникам суб’єктів господарювання, які займаються реалізацією і зберіганням лікарських засобів