Керівникам аптечних та лікувально-профілактичних закладів Івано-Франківської області

Опубліковано 07.08.2019 о 13:58

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Івано-Франківській області повідомляє, що відповідно до ст.15 Закону України «Про лікарські засоби», посадові особи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері контролю якості та безпеки лікарських засобів в межах компетенції, визначеної законодавством, мають право перевіряти додержання вимог законодавства щодо якості лікарських засобів, у тому числі правил здійснення належних практик (виробничої, дистриб’юторської, зберігання, аптечної) на всіх етапах обігу, зокрема під час їх виробництва, зберігання, транспортування та реалізації суб’єктами господарської діяльності, утилізації та знищення і одержувати від суб’єктів господарської діяльності необхідні відомості про додержання вимог стандартів, технічних умов, фармакопейних статей і технологічних регламентів, а також про забезпечення якості лікарського засобу під час виробництва, транспортування, зберігання та реалізації.

Ще раз наголошуємо, що із втратою чинності наказу МОЗ України від 08.07.2004 р. № 349 аптечним та лікувально-профілактичним закладам  не дозволяється здійснювати знищення (утилізацію) лікарських засобів власними силами.

З метою недопущення  подальшого обігу і попередження негативного впливу на здоров’я людини та навколишнє природне середовище у відповідності до вимог наказу МОЗ України від 24.04.2015 року № 242 «Про затвердження Правил утилізації та знищення лікарських засобів», суб’єкти господарювання, які мають лікарські засоби, що не підлягають подальшому використанню, повинні вилучити такі лікарські засоби з обігу.

До лікарських засобів, які не підлягають подальшому використанню відносяться неякісні (в тому числі протерміновані), фальсифіковані та незареєстровані лікарські засоби.

Наявність в обігу лікарських засобів, що не підлягають подальшому використанню, встановлюється органами державного контролю або посадовими (уповноваженими) особами суб’єктів господарювання у сфері обігу лікарських засобів. Такі лікарські засоби вилучаються з обігу, а факт їх наявності фіксується актом. Форма акта про наявність лікарських засобів, що не підлягають подальшому використанню, для суб’єктів господарювання наведена у додатку 1 до цих Правил.

Такі ліки набувають статусу «відходів» та передаються для утилізації або знешкодження суб’єктам господарювання, які мають відповідні ліцензії на провадження господарської діяльності у сфері поводження з небезпечними відходами безпосередньо або через постачальників, якщо таке передбачено відповідними договірними умовами.

Відповідно до пункту   6  Правил, інформацію про передачу лікарських засобів на утилізацію або знешкодження, необхідно подавати в паперовому та електронному вигляді за формою, наведеною у додатку 2 до цих Правил в Державну службу з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Івано-Франківській області (додаток 2 додається).

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Перелік лікарських засобів, обіг яких заборонено у зв’язку з невідповідністю вимогам МКЯ (Якість № 9 від 31.07.2019)

Наступна

Щиро вітаємо з Днем Незалежності України!