Лист Міністерства охорони здоров’я України від 24.02.2022 № 28/5355/2-22 до відома та використання суб’єктам господарювання Чернівецької області

Опубліковано 25.02.2022 о 17:26

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

вул. М. Грушевського, 7, м. Київ, 01601, тел. (044) 253-61-94, E-mail: moz@moz.gov.ua,

web:http://www.moz.gov.ua, код ЄДРПОУ 00012925

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

від ___________ 20__ р. № _____________                                                                                                         На № ________________ від _____________

 

Обласні, Київська міська державні адміністрації

Заклади охорони здоров’я та фізичні особи – 

підприємці, які в установленому законом порядку

одержали ліцензію на провадження господарської

діяльності з медичної практики

 

Щодо дотримання режиму

роботи в ЕСОЗ в умовах воєнного стану

та документування наданих

медичних послуг

 

У зв’язку із загостренням військової ситуації, введенням воєнного стану в Україні відповідно до Указу Президента України від 24.02.2022 № 64 та можливими ситуаціями, що можуть виникнути під час роботи з електронними системами та реєстрами в частині їх стабільної роботи, Міністерство охорони здоров’я України надає роз’яснення щодо особливостей такої роботи.

Життя людини, її здоров’я є найбільшою цінністю. Головним завданням системи охорони здоров’я є забезпечення безперервності надання медичних послуг усім, хто їх потребує.

Згідно із Законом України «Про правовий режим воєнного стану» воєнний стан – це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози, відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

Наразі режим воєнного стану дозволяє працювати всім надавачам медичних послуг у рамках вимог, встановлених для повсякденного функціонування. У разі зміни обставин Міністерство охорони здоров’я буде повідомляти додатково.

Електронна система охорони здоров’я наразі також функціонує в штатному режимі. Однак через велику кількість хакерських атак, можливих перебоїв з електропостачанням чи пошкодженням мереж в окремих регіонах виникла необхідність описати певний алгоритм дій під час таких ситуацій:

1. Якщо електронна система охорони здоров’я (ЕСОЗ) працює в штатному режимі, у користувачів є доступ до системи та можливість вносити відповідні дані – діють вимоги, встановлені для повсякденного функціонування.

2. У разі відсутності доступу до ЕСОЗ від 2 до 24 годин – усі записи про надану допомогу робляться на паперових формах первинно-облікової документації та вносяться до ЕСОЗ після відновлення доступу до ЕСОЗ, протягом наступного робочого дня.

3. У разі відсутності доступу до ЕСОЗ від 24 до 48 годин – внесення даних до центральної бази даних ЕСОЗ, які сформовано на паперових формах первинної облікової документації має відбутись протягом наступних 2 робочих днів.

4. У разі відсутності доступу до ЕСОЗ від 48 годин і більше – інформація зафіксована на паперових формах первинної облікової документації може бути внесена до ЕСОЗ за наявності часу в медичного працівника.

5. У разі доступності функцій ЕСОЗ, але наявності завантаженості медичного персоналу через велику кількість звернень для надання термінової медичної допомоги – фіксується тільки факт звернення, діагноз, перелік маніпуляцій (додаткова інформація фіксується за наявності можливості). Надання медичної допомоги та збереження життя громадян є першочерговим завданням!

Також наголошуємо, що при військовому стані діють загальні вимоги щодо захисту персональних даних.

Бережіть себе та своїх рідних! Україна переможе!

 

Заступник Міністра

з питань цифрового розвитку,

цифрових трансформацій і

цифровізації                                                                                                                                                                                                                                               Марія КАРЧЕВИЧ

 

 

Чикаленко Наталія (044) 253 33 31

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Список суб’єктів господарювання Чернівецької області, які працюють у безперебійному режимі, станом на 25.02.2022

Наступна

Список суб’єктів господарювання Чернівецької області, які працюють у безперебійному режимі, станом на 28.02.2022