МОЗ виконало 78% зобовʼязань за угодою про асоціацію з ЄС у сфері охорони здоров’я

Опубліковано 29.02.2024 о 17:34
новини

Україна виконала 78% зобовʼязань у сфері охорони здоров’я у межах угоди про асоціацію з ЄС. Нагадаємо, попередній показник становив 75%, тож у четвертому кварталі 2023 року МОЗ України досягло підвищення на 3%.

Вказані дані оприлюднені в інформаційно-аналітичній системі моніторингу виконання угоди про асоціацію «Пульс Угоди». 

«Ми крокуємо вперед до євроінтеграції. У лютому 2024 року вже розпочали переговорну процедуру з Європейською комісією, а це означає, що ми виходимо на новий рівень процесу вступу до ЄС. Одночасно ми не забуваємо про виконання інших зобовʼязань за угодою про асоціацію і висловлюємо щиру вдячність нашим європейським партнерам за їхню постійну підтримку на цьому шляху реформ та модернізації нашої системи охорони здоровʼя», — зазначила заступниця міністра охорони здоров’я з питань євроінтеграції Марина Слободніченко. 

У четвертому кварталі 2023 року було завершено роботу над низкою євроінтеграційних нормативно-правових актів у сфері охорони здоров’я, які регулюють, зокрема, заходи щодо безпеки крові та її компонентів, впливу хімічних та біологічних агентів на працівників, вимоги до пластмасових виробів, які контактують із харчовими продуктами. 

Наприкінці 2023 року були прийняті нормативно-правові акти, що впроваджують:

  • механізми моніторингу та періодичної звітності щодо якості й безпеки крові та її компонентів (постанова КМУ № 1294 від 12 грудня 2023);
  • обовʼязки та порядок дій роботодавців у разі виявлення ризиків, повʼязаних із впливом небезпечних хімічних речовин (наказ МОЗ № 1976 від 17 листопада 2023 року);
  • обовʼязки та порядок дій роботодавців у разі виявлення небезпеки впливу біологічних агентів на працівників (наказ МОЗ № 1976 від 17 листопада 2023 року);
  • вимоги до пластмасових матеріалів та виробів, призначених для контакту з харчовими продуктами (наказ МОЗ № 2104 від 11 грудня 2023 року) та вимоги до активних та «інтелектуальних» матеріалів (смарт-матеріалів) та предметів, призначених для контакту з харчовими продуктами (Закон України від 03.11.2022 № 2718-IX, який імплементує регламент Єврокомісії № 450/2009).

Загалом за 2023 рік прогрес виконання зобов’язань за угодою про асоціацію з ЄС у сфері охорони здоров’я становить 12%. 

Нагадуємо, у лютому 2024 року розпочався офіційний скринінговий процес українського законодавства Європейською комісією. 

За  матеріалами офіційного сайту МОЗ України 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Програма «Доступні ліки»: які пріоритети розвитку у 2024 році

Наступна

Запуск тестового періоду та впровадження еCTD — тривають консультації з представниками фармацевтичного ринку