Небезпечні наслідки самолікування антибіотиками

Опубліковано 20.11.2023 о 13:47

Лікарі у всьому світі продовжують розповідати про небезпеку самостійного прийому антибіотиків. А люди продовжують їх пити навіть за перших ознак застуди. Внаслідок цього з’явилися супербактерії, на які популярні препарати вже не впливають. Як тепер з’ясувалося, проблема повною мірою торкнулася і дітей. Антибіотики втратили ефективність проти типових дитячих інфекцій.

   Якщо раніше до подібних повідомлень багато хто ставився як до “страшилок” голлівудського рівня, то зараз уже є результати, що насторожують. Так, вчені з Сіднейського університету (Австралія) з’ясували, що медичні препарати для лікування поширених інфекцій у дітей та немовлят втратили ефективність і демонструють менше 50% своєї колишньої дієвості. Робота опублікована в журналі Lancet South East Asia.

     Від зростання стійкості до поширених антибіотиків найбільше страждають немовлята та діти. Тільки у новонароджених щороку виникає приблизно три мільйони випадків сепсису. Це призводить до 570 тисяч смертей, пов’язаних із ним. Багато випадків зумовлені резистентністю до рекомендованих та доступних антибіотиків.

     Більшість випадків смерті дітей раннього віку, як і раніше, припадає на країни з низьким та середнім рівнем доходу. А низка недавніх систематичних оглядів виявила високий рівень бактеріальної резистентності до рекомендованих ВООЗ методів лікування. Особливо вразливим географічним регіоном з точки зору неонатальної і дитячої смертності, що запобігає, вчені назвали Азію та центральну частину материка, що захоплює і Східну Європу.

   Зверніть увагу, що антибіотики можуть спричиняти тривожні розлади  у більшості людей.

   Наслідок повального захоплення самолікуванням – антибіотикорезистентність – набуває все більшого поширення. А перелік ефективних проти супербактерій антибіотиків вичерпується. Тобто, те майбутнє, щодо якого попереджали лікарі. закликаючи не зловживати ліками, вже на порозі. Елементарні, здавалося б, інфекції лікувати стає все складніше. Бо звичні антибіотики на бактерії, що еволюціонують разом з нами, більше не діють. Та у вчених вже є відповідь на цей виклик – персоналізовані ліки, які створюватимуть під конкретну людину.

    Науковці створюють у лабораторіях бактеріофагів, здатних боротися з визначеними штамами бактерій. Бактеріофаги — це штучно створені віруси, які вибірково інфікують бактеріальні клітини та клітини архей. Буквально слово “бактеріофаг” означає “поїдач бактерій”. Виготовлені під визначені бактерії фаги ефективно спрацювали при важких інфекціях, спровокованих стійкими до антибіотиків бактеріями у нещодавньому дослідженні, яке провели вчені зі США. Про це пише видання Htalio.

    У процесі виробництва новітніх ліків науковці вибирають найкращий і найстійкіший фаг, щоб убити стійкий до ліків бактеріальний штам від конкретного пацієнта. Процес виготовлення такого препарату починається, коли лікар відправляє “мішень” — виділений ізолят — до лабораторії. Там вчені адаптують до нього певний бактеріофаг. Так отримують персоналізовані ліки від інфекції. Фаг заражає лише ту бактерію, яка є в організмі конкретного пацієнта. Потім фаговий препарат очищають, щоб зробити його безпечним для пацієнта, і відправляють назад лікарю, який керує терапією.

    Ефективність лабораторно виготовлених препаратів ретроспективно оцінили у 12 випадках індивідуальної фагової терапії. Ліки вводили внутрішньовенно; курс лікування в середньому становив 5,6 тижнів.

    У 5 із 12 (42%) випадках вдалося досягти знищення бактерій. У 7 (58%) – значного клінічного поліпшення. Серйозних побічних реакцій на ліки від пацієнтів немає. Лише один повідомив про легку діарею, що пройшла під час лікування.

   Зверніть увагу, що за даними ВООЗ, перелік ефективних проти супербактерій антибіотиків поступово вичерпується.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

ФАРМАЦЕВТИЧНІ ПЕРІОДИЧНІ ВИДАННЯ

Наступна

ФАРМАЦЕВТИЧНА ІНФОРМАЦІЯ