Нові вимоги щодо створення умов для доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення

Опубліковано 05.04.2019 о 11:51

Згідно пункту 165 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів) (далі — Ліцензійні умови), затверджених постановою КМУ від 30.11.2016 р. № 929, ліцензіат, який провадить діяльність з роздрібної торгівлі лікарськими засобами, створює необхідні умови для доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до приміщень відповідно до державних будівельних норм, правил і стандартів.

 З 1 квітня 2019 року набрали чинності нові Державні будівельні норми – ДБН В.2.2-40:2018 «Будинки і споруди. Інклюзивність будівель і споруд. Основні положення» (наказ Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 30.112018 № 327). У зв`язку з цим приміщення аптечних закладів повинні відповідати нормам вказаних ДБН щодо обов`язкового створення безбар`єрного простору в Україні для інвалідів та інших маломобільних груп населення (МГН). При цьому ДБН В.2.2-17:2006 «Будинки і споруди. Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення» втратили чинність з 01.04.2019.

Слід звернути увагу, що згідно з чинними ДБН «кнопка дзвінка виклику» співробітника суб’єкта господарювання не може бути елементом доступності його для потреб МГН, виходячи з поняття «розумне пристосування».

Підставою для висновку щодо наявності доступності осіб з інвалідністю та інших МГН до приміщень аптечних закладів відповідно до ДБН може слугувати документальне підтвердження фахівця з питань технічного обстеження будівель і споруд (експерта), який має відповідний кваліфікаційний сертифікат. Інформацію про експертів, включених до реєстру атестованих осіб, можна отримати, зокрема, на офіційному сайті Мінрегіонбуду за посиланням: https://www.minregion.gov.ua/napryamki-diyalnosti/building/reyestr-atestovanih-osib/

Під час передліцензійної перевірки та планової перевірки додержання Ліцензійних умов суб`єктам господарювання необхідно надавати посадовим особам Служби підтверджуючі документи (як правило, – висновки експерта), у яких би зазначалося, що за місцем провадження діяльності створені необхідні умови для доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до приміщення аптечного закладу (за виключенням аптечного пункту), відповідно до вимог ДБН В.2.2-40:2018.

 

Акцентуємо увагу, що висновки щодо відповідності окремого елемента конструкції (пандусу, сходів та шляхів руху до приміщення, ліфтів та підйомників тощо) Державним будівельним нормам, зазначеним у нових експертних висновках, для позитивного вирішення питання в цілому братися до уваги інспектором не будуть. Важливо, щоб у висновках експертом був встановлений (підтверджений) факт створення необхідних умов для доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до приміщення аптечного закладу, відповідно до вимог ДБН В.2.2-40:2018.  

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Навчальний семінар у виїзному форматі «Здоров’я і фармація у 21 столітті»

Наступна

Керівникам суб'єктів господарювання, які займаються реалізацією, зберіганням і застосуванням лікарських засобів, щодо проведення атестації провізорів та фармацевтів Херсонської області