Порядок зберігання та транспортування вакцин від інфекційних хвороб

Опубліковано 26.11.2021 о 15:39

Одним з головних факторів ефективності та безпеки вакцинації населення є дотримання належних умов зберігання, транспортування, приймання та обліку вакцин. Для кожного типу вакцин ці специфічні умови та правила значно відрізняються.

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Одеській області нагадує, що відповідні температурні умови (далі – холодовий ланцюг») та правила зберігання і транспортування всіх типів вакцин, анатоксинів та алергену туберкульозного визначені в інструкціях про їх застосування, методах контролю якості, «Порядку забезпечення належних умов зберігання, транспортування, приймання та обліку вакцин, анатоксинів та алергену туберкульозного в Україні», затвердженого наказом МОЗ України від 16.09.2011р. № 595.

Важливими складовими холодового ланцюга є наявність спеціально підготовленого персоналу, холодильного устаткування, транспортних засобів, проведення температурного контролю на всіх етапах транспортування та зберігання вакцин.

На кожній з ланок холодового ланцюга повинен реалізовуватися чіткий алгоритм дій, спрямований на вхідний контроль якості, реєстрацію всіх необхідних даних та дотримання правил зберігання та подальшого транспортування або введення вакцини. При зберіганні вакцин всі вимірювальні засоби (термоіндикатори, термореєстратори, термометри, термографи та термотестери) повинні бути сертифіковані та повірені.

У випадку  порушення вимог холодового ланцюга (на будь-якому етапі) уповноважена особа має право вимагати  складання  відповідного  акта і/або  відмовитися  від отримання вакцин.

Важливо! У разі наявності інформації про неналежне зберігання чи транспортування вакцин від інфекційних хвороб, зокрема недотримання умов холодового ланцюгу, потрібно повідомити електронною поштою Держлікслужбу – dls@dls.gov.ua та Держлікслужбу в Одеській області – dls.od@dls.gov.ua або за телефоном: 048-786-90-40.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Критерії проведення планових заходів

Наступна

Інформація для провізорів та фармацевтів, які будуть проходити атестацію 23.12.2021 року