Постійний розвиток, інновації та залучення міжнародного досвіду у медичну сферу

Опубліковано 13.03.2024 о 10:09
Євроінтеграція новини

Про це йшлося на інформаційному заході для вчених, дослідників та інноваторів у сфері охорони здоров’я. Захід організовано Міністерством охорони здоров’я України спільно з Міністерством освіти і науки України, Національним фондом досліджень України та Офісом Горизонт Європа в Україні.

Під час зустрічі учасники обговорили модернізацію підготовки медиків на додипломному та післядипломному етапах, умови прийому на навчання до університетів, комплексне удосконалення моделі інтернатури у 2024 році, співпрацю з НСЗУ для залучення університетських лікарень та університетських клінік до програми державних гарантій медичного обслуговування населення з 2025 року та залучення інновацій у сферу охорони здоров’я через участь у грантових програмах, зокрема, рамковій програмі «Горизонт Європа». 

Це сприятиме реалізації наукових й інноваційних проєктів та інтеграції України до ЄС і європейського дослідницького простору. Завдяки грантовим програмам українські медики та вчені зможуть працювати над проєктами та реалізовувати їх в Україні. 

Крім того, учасники зустрічі обговорили питання підготовки фахівців у сфері охорони здоров’я: як на додипломному, так і післядипломному етапах. Ще одним важливим питанням було удосконалення моделі інтернатури та умови прийому на навчання до університетів у 2024 році. 

Зокрема, йшлося про проєкт змін до чинного Положення про інтернатуру, який удосконалить наявну модель. Серед основних змін, зокрема, є наступні пункти: 

  • розширення кількості ЗОЗ, в яких здійснюватиметься працевлаштування та практична підготовка інтернів;
  • обов’язкова вимога укладати договір із НСЗУ для ЗОЗ, які надають послуги за програмою медичних гарантій та в яких є посади лікарів-інтернів;
  • лікар-спеціаліст, який закінчив інтернатуру коштом держбюджету забезпечується робочим місцем відповідно до своєї спеціальності та рейтингового розподілу у тому ЗОЗ, куди його було розподілено;
  • у разі відсутності можливості працевлаштування у даному ЗОЗ департамент охорони здоров’я ОВА має забезпечити вакантну посаду для лікаря в іншому закладі;
  • рейтинговий розподіл випускників тощо. 

Зазначимо, що вже цього тижня проєкт змін до чинного Положення про інтернатуру буде винесено на громадське обговорення. 

Що стосується умов прийому на навчання до університетів у 2024 році, то основними з них є: 

  • складання Національного мультипредметного тесту (НМТ) — залишається обов’язковим компонентом вступу до ЗВО; 
  • НМТ складатиметься з чотирьох предметів: три — обов’язкові та один — на вибір. Новими предметами є українська література та географія. Також вступники можуть користуватись НМТ за 2022-2023 роки з трьох предметів або ЗНО 2021 року;
  • для вступу на мистецькі та спортивну спеціальність здається НМТ та творчий конкурс/конкурс фізичних здібностей. 

Ще одним пріоритетом для МОЗ є удосконалення освітнього процесу у закладах вищої освіти та використання потенціалу наявних університетських клінік та клінічних баз з одночасним утворенням сучасних багатопрофільних університетських лікарень. 

Адже такі лікарні є навчально-науково-клінічними центрами, де студенти та інтерни можуть ефективніше опановувати практичні навички та підвищувати свою компетенцію. Наразі МОЗ активно працює над створенням університетських лікарень при кожному ЗВО.

За словами фахівців, попри непрості часи для української системи охорони здоров’я медична галузь розвивається, модернізується та оперативно реагує на виклики, спричинені повномасштабною війною. 

За матеріалами офіційного сайту МОЗ України

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Привітання з 8 Березня!

Наступна

Зберігання вакцин за умов «холодового ланцюга»: пункти вакцинації та медзаклади в областях оснащені сучасним холодильним обладнанням