Проводити профілактичні щеплення можна буде проводити в аптечних закладах

Опубліковано 01.03.2024 о 12:04

КМУ постановою від 27.02.2024 № 213 (далі — Постанова № 213) затвердив зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики. Відповідно до них громадяни зможуть робити профілактичні щеплення в аптечному закладі. Нові норми наберуть чинності через три місяці після офіційного оприлюднення Постанови № 213, тобто наприкінці травня.

Щоб отримати право проводити профілактичні щеплення, аптечний заклад повинен відповідати трьом умовам:

  1. отримати ліцензію на медпрактику і відкрити медичний кабінет
  2. підтвердити наявність ліцензії на роздрібну торгівлю лікарськими засобами
  3. мати в штаті фармацевтів чи клінічних фармацевтів, які пройшли спеціальні щорічні навчання з питань вакцинації, правил організації і техніки проведення щеплень, а також набуття навичок надання домедичної допомоги при невідкладних станах

Зауважимо, що медичний кабінет аптечного закладу повинен працювати відповідно до положення про такий кабінет. Водночас мати статут, складати штатний розпис, розробляти положення про структурні підрозділи, посадові інструкції працівників та правила внутрішнього розпорядку аптечному закладу для ліцензії на проведення профілактичних щеплень не треба. Так само МОЗ не зобов’язує аптеки мати клінічні маршрути пацієнта.

Натомість відомості про фармацевтичних працівників і наявність ліцензії на роздрібну торгівлю ліками потрібно буде вписати до оновленої форми Відомостей про стан матеріально-технічної бази, наявність персоналу із зазначенням його освітнього і кваліфікаційного рівня.

Раніше стало відомо, що аптеки та аптечні пункти, розміщені у приміщенні або на території закладів охорони здоров’я, будуть зобов’язані укласти договір з НСЗУ.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Нові переліки ліків та медичних виробів до програми "Доступні ліки"

Наступна

Перелік лікарських засобів, обіг яких поновлено та заборонено у зв'язку з невідповідністю вимогам МКЯ (якість №03 від 29.02.2024р)