Програма «Доступні ліки»: які ліки пацієнт може отримати безоплатно?

Опубліковано 02.06.2023 о 10:37

Попри тривалу повномасштабну війну, розв’язану росією, багато українців потребують різнопланової медичної допомоги та, відповідно, лікарських засобів.  

Зазначимо, що в Україні продовжує діяти програма «Доступні ліки», за якою громадяни можуть отримувати ліки безоплатно або з невеликою доплатою, незалежно від місця перебування. 

Так, 27 лютого 2023 року набрав чинності наказ МОЗ №351, яким затверджено оновлений Реєстр лікарських засобів, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення. 

До оновленого Реєстру включено лікарські засоби, що застосовуються у разі серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми, цукрового та нецукрового діабетів, у разі розладів психіки та поведінки, епілепсії, хвороби Паркінсона, хронічних обструктивних захворювань легень (ХОЗЛ), потреби в імуносупресії. 

Тож на сьогодні програма «Доступні ліки» охоплює 405 препаратів (крім інсуліну та комбінованих лікарських засобів) та ще 72 препарати інсуліну і 9 комбінованих лікарських засобів. 

У таблиці можна побачити:

  • назву діючої речовини (міжнародну непатентовану назву) та торговельну назву лікарського засобу (стовпці № 2 та № 3);
  • форму випуску та дозування (стовпці № 4 та № 5);
  • кількість одиниць лікарського засобу в одній споживчій упаковці (стовпець № 6);
  • назву та країну виробника ліків (стовпець № 8);
  • суму доплати за упаковку (стовпець № 16) та іншу інформацію.

Саме в останньому стовпці міститься інформація про суму доплати за упаковку та можна побачити всі повністю безоплатні «доступні ліки».

Нагадуємо, що до програми реімбурсації (відшкодування) вже додано імуносупресанти.

За матеріалами офіційного сайту МОЗ України https://moz.gov.ua/article/news/programa-dostupni-liki-jaki-liki-pacient-mozhe-otrimati-bezoplatno

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Розглянуто стратегії створення єдиного національного регуляторного органу в сфері обігу лікарських засобів та іншої медичної продукції

Наступна

Мінімізація корупційних ризиків у сфері обігу лікарських засобів