Про відпуск рецептурних лікарських засобів

Опубліковано 03.04.2024 о 11:06

На виконання листа Міністерства охорони здоров’я України В. Ляшка від  04 березня 2024 року № 28/9665/2-24, доручення Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками від 26.03.2024 № 3006-001.1/004.0/17-24, Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Сумській області (далі-Служба) наголошує на неухильному дотриманні аптечними закладами порядку відпуску рецептурних лікарських засобів.

Відповідно до п.162 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2016 року № 929 (далі-Ліцензійні умови) відпуск рецептурних лікарських засобів здійснюється виключно за рецептом у порядку, встановленому МОЗ.

Дозволяється відпускати без рецепта лікарські засоби за переліком лікарських засобів, дозволених до застосування в Україні, які відпускаються без рецептів з аптек та їх структурних підрозділів, затвердженим МОЗ. Відпуск лікарських засобів, які не ввійшли до згаданого переліку, здійснюється відповідно до умов відпуску, визначених в інструкціях для медичного застосування цих лікарських засобів та листках-вкладишах.

Згідно з  підпунктом  3 пункту 311 Ліцензійних умов: на територіях, які включені Мінреінтеграції до підрозділу 2 розділу I і розділу II переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого Мінреінтеграції, відпуск рецептурних лікарських засобів (крім лікарських засобів, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини, комбінованих лікарських засобів, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини чи прекурсори в кількості, що не перевищує їх гранично допустиму норму, отруйних та сильнодіючих лікарських засобів)), які згідно з інструкцією для медичного застосування підлягають відпуску за рецептом за кошти пацієнта та/або інших джерел, не заборонених законом, крім бюджетних коштів, може здійснюватися без рецепта лікаря за умови надання пацієнтам працівниками аптек та їх структурних підрозділів під час відпуску таких лікарських засобів роз’яснення щодо необхідності їх застосування згідно із зазначеною інструкцією.

   Лікарські засоби та медичні вироби відпускаються з аптечних закладів відповідно до «Порядку відпуску лікарських засобів і медичних виробів з аптек та їхніх структурних підрозділів» затвердженого Наказом МОЗ України від 19 липня 2005 року  № 360 (у редакції наказу МОЗ України від 15 березня 2023 року № 494), зареєстрованого  в Міністерстві юстиції України 20 липня 2005 р. за № 783/11063

Дотримання чинного законодавства України працівниками аптечних закладів є обов’язковим.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Онлайн - конференція з представниками аптечної мережі області