Про дотримання умов зберігання

Опубліковано 22.06.2020 о 14:49

У зв’язку із значним підвищенням температури Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Сумській області (далі – Служба) звертає увагу керівників суб’єктів господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю лікарськими засобами на наступне.

Відповідно до п.1 розділу II Порядку контролю якості лікарських засобів під час оптової та роздрібної торгівлі, затвердженого наказом МОЗ від 29.09.2014 № 677, вхідний контроль якості лікарських засобів в аптеках здійснює уповноважена особа, призначена керівником суб’єкта господарювання, яка є відповідальною за якість лікарських засобів, які надходять в аптеку. Поряд з іншими обов’язками, уповноважена особа повинна постійно здійснювати моніторинг умов зберігання лікарських засобів відповідно до вимог інструкції для медичного застосування.

Відповідно до вимог абзацу третього п. 157 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2016 № 929, діяльність із зберігання лікарських засобів під час виробництва (виготовлення) лікарських засобів в умовах аптеки, роздрібної торгівлі лікарськими засобами провадиться з додержанням вимог належної практики зберігання.

Згідно норм належної практики зберігання приміщення для зберігання мають бути пристосовані для  забезпечення належних умов зберігання. Вони мають бути чистими та сухими, в них слід підтримувати належний температурний режим. Якщо на етикетках продукції зазначено спеціальні умови зберігання  (температура, відносна вологість), їх необхідно забезпечити, перевіряти, контролювати та реєструвати. Обладнання, що використовується для моніторингу умов зберігання, має підлягати перевірці з визначеною періодичністю; результати перевірок слід протоколювати та зберігати.  Крім того весь персонал має пройти відповідне навчання щодо належної практики зберігання, чинних регулярних процедур та безпеки.

Служба наголошує на неухильному дотриманні умов зберігання лікарських засобів при транспортуванні, зберігання та використанні.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Планову атестацію фармацевтичних працівників відтерміновано на період карантину

Наступна

Про атестацію провізорів та фармацевтів