Рекомендації щодо поводження з медичними відходами

Опубліковано 01.12.2020 о 09:37

Адаптивний карантин у зв’язку з поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19 продовжує діяти, а отже, збільшується кількість використаних засобів індивідуального захисту та предметів догляду за хворими. Вони можуть становити загрозу поширення інфекції для населення, оскільки на поверхні протягом певного часу (до 8 годин) можуть виживати віруси та для довкілля, якщо не дотримуватися правил їх безпечного збирання та утилізації.
Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України розробило рекомендації щодо утилізації використаних рукавичок та масок у домогосподарствах. Зокрема, для осіб, які перебувають на самоізоляції чи мали контакт із хворими людьми, рекомендовано такі відходи складати в два пакети, щільно їх зав’язувати і витримувати в домашніх умовах не менше 72 годин, після чого їх можна викинути у загальний контейнер муніципальних відходів. Для усіх інших громадян використані маски та рукавички достатньо скласти в один пакет, щільно його зав’язати і також витримати в домашніх умовах не менше 72 годин, після чого – викинути у загальний контейнер муніципальних відходів.
У разі виявлення звалища медичних відходів відповідно до роз’яснень, наданих Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України, слід зафіксувати його на мобільний пристрій, установити геолокацію звалища та повідомити про факт відповідальні державні служби:
– Державну екологічну інспекцію України за номерами: +38 (044) 521-20-38, 38 (044) 521-20-40 або надіслати інформацію на e-mail  info@dei.gov.ua;
– Скористатись електронним сервісом Міндовкілля «Екомапа» (https://ecomapa.gov.ua/) для подальшого інформування комунальних органів про існуючі стихійні звалища;
– Звернутись на гарячі лінії органів місцевого самоврядування.
В усіх випадках бажано повідомити інформацію про себе, адже анонімні заяви не розглядаються.
Звертаємо увагу, що під «великою кількістю медичних відходів» розуміються пластикові пакети ємністю 35-50 літрів із позначками медичної (біологічної) небезпеки або позначкою «COVID-19».
Отримана будь-яким з перелічених варіантів інформація буде використана для ліквідації сміттєзвалищ комунальними службами.
Бережіть довкілля та своє здоров’я!

Джерело інформації: офіційний сайт Міністертва захисту довкілля та природніх ресурсів України

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Вимоги до якості лікарських засобів

Наступна

Нове обладнання для лікарень