Суб’ктам господарювання про відпуск антибактеріальних лікарських засобів

Опубліковано 18.08.2022 о 12:39

           З 01 серпня лікарі та фармацевти в Україні почали працювати з електронними рецептами (е-рецептами) на антибіотики. Така можливість стала доступною в закладах, які підключені до електронної системи охорони здоровʼя (ЕСОЗ). Наразі триває перехідний період з 01 серпня 2022 по 01 січня 2023 року. Якщо заклад, до якого звернувся пацієнт, поки не працює з ЕСОЗ, лікар має виписати пацієнту паперовий рецепт. Виняток для аптек, що знаходяться в межах територіальних громад, які розташовані в зоні проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), перелік яких затверджено відповідним наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

         З метою запобігання самолікуванню,  Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Сумській області (далі – Служба) наголошує на відпуску зазначеної групи лікарських засобів виключно за рецептом лікаря. Служба рекомендує провести позапланове навчання із  фахівцями, які здійснюють відпуск лікарських засобів стосовно забезпечення виконання вимог «Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів» затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2019 № 929 та дотримання вимог «Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів», затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 19 липня 2005 року № 360, а також постійно проводити роз’яснювальну роботу з населенням щодо шкоди самолікування та надзвичайної важливості звернення до лікаря при наявності симптомів захворювань. Крім того повідомляємо, що продаж лікарських засобів в аптечних закладах без рецепта у заборонених законодавством випадках,  підлягає адміністративній відповідальності відповідно до  статті 42-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Сумській області продовжує працювати у зміненому режимі

Наступна

Набрала чинності Постанова Кабінету Міністрів України від 19.07.2022 року № 809