Український пацієнт повинен мати доступ до всіх ліків, у тому числі й препаратів на основі канабісу – Олександр Комаріда

Опубліковано 04.10.2022 о 14:45

Ліки на основі канабісу є лише як один із препаратів вибору. МОЗ повинен зробити так, щоб пацієнт мав доступ до всіх видів лікування, зокрема і до лікарських засобів, які містять у своєму складі тетрагідроканабінол. Про це повідомив перший заступник міністра охорони здоров’я Олександр Комаріда за результатами круглого столу, присвяченого темі розширення доступу до препаратів медичного канабісу. 

За словами Олександра Комаріди, в Україні існує певне викривлення суспільної думки і острах стосовно подібних лікарських засобів, втім лікарських препаратів, які містять наркотичні речовини і якими користуються давно, доволі багато.

«Водночас усі чудово розуміють, що у нас є лікарські засоби, які містять у своєму складі наркотичні речовини, їх відпуск регулюється. З 1 листопада ми запроваджуємо відпуск таких препаратів за електронним рецептом, що дасть можливість побачити в електронній системі будь-яке відхилення чи маніпуляції. Лікарські засоби на основі канабісу не відрізняються від них нічим. Є усталені правила обігу, і потрібно за цими правилами, використовуючи сучасні інструменти, дозволити обіг таких препаратів», – сказав Олександр Комаріда.

Заступник міністра вкотре нагадав, що в законопроєкті і взагалі при дискусії про препарати на основі медичного канабісу йдеться виключно про лікарські засоби, які можна отримати за рецептом в аптечному закладі з відповідною ліцензією. Водночас законопроєкт дозволяє наукові розробки, дослідження з речовинами, що входять у склад канабісу.

Зараз законопроєкт очікує на голосування у Верховній Раді України у першому читанні.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Стратегічний концепт імплементації системи верифікації лікарських засобів з 2D-кодуванням в Україні

Наступна

МОЗ пояснив медичним закладам і аптекам, як підготуватися до відпуску наркотичних (психотропних) лікарських засобів за е-рецептом