Успішне реформування фармацевтичного сектору безпосередньо залежить від інтеграції України в охорону здоров’я ЄС – Марина Слободніченко

Опубліковано 19.03.2024 о 18:57
Євроінтеграція новини

Наразі перед українською системою охорони здоров’я стоїть амбітна мета – провести реформу фармацевтичного сектору: імплементувати законодавство ЄС та створити новий єдиний регуляторний орган відповідно до кращих європейських стандартів. 

Регулярний діалог України з державами-членами та відповідними інституціями ЄС щодо цього на сьогодні є одним із пріоритетних напрямів роботи міністерства. Про це зазначила заступниця міністра охорони здоров’я України з питань євроінтеграції Марина Слободніченко під час першого засідання робочої групи МОЗ зі стратегічного консультування з питань створення органу державного контролю у фармацевтичному секторі (далі також ОДК), що слугуватиме як Advisory Board (Консультативна рада). 

Заснування органу державного контролю, що реалізує державну політику у сфері створення, допуску на ринок, контролю якості, безпеки та ефективності лікарських засобів органу передбачено євроінтеграційним Законом «Про лікарські засоби» та визначено рекомендаціями Європейської комісії як необхідна умова для набуття Україною статусу держави-члена ЄС. Це забезпечить встановлення європейських стандартів системи допуску на ринок та контролю за обігом лікарських засобів, медичних виробів та іншої медичної продукції.

Під час засідання учасники визначили подальші кроки у створенні органу з питань державного контролю у фармацевтичному секторі, зокрема: 

  • ​визначення сфери регулювання – лікарські засоби, медвироби, косметична продукція, донорство крові та компоненти крові, функціонування системи крові, наркотичні засоби, психотропні речовини й прекурсори тощо; 
  • ​забезпечення прозорості роботи – поради щодо побудови правильної прозорої структури роботи органу;
  • баланс між інтересами бізнесу та регуляторного органу в питаннях визначення вартості послуг органу – визначення оптимальної моделі фінансування і калькуляції послуг. 

Головна мета діяльності Advisory Board у процесі створення ОДК  – врахувати позицію та рекомендації міжнародних експертів, залучити європейський та світовий досвід для створення прозорого та незалежного державного органу контролю у фармацевтичному секторі. 

Завдяки  діалогу з європейськими партнерами та консультуванню української сторони вдасться проінформувати європейську спільноту про реформу фармацевтичного сектору в Україні та результати роботи. Позиція експертів під час засідань Advisory Board стане базою для подальших кроків у процесі створення ОДК та враховуватиметься українською стороною. 

Наразі МОЗ активно працює над підготовкою законодавчих актів, необхідних для впровадження реформи. Очікується, що в майбутньому розпочнеться обмін необхідними знаннями та досвідом регулювання з метою впровадження норм та стандартів ЄС у рамках реалізації проєкту Twinning тощо. 

За матеріалами офіційного сайту МОЗ України

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Фахівці Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Донецькій області взяли участь у семінарі на тему: "Практичні аспекти поводження з обладнанням згідно ISO 17025 в фармацевтичній лабораторії: уф-вид спектрофотометри, рН-метри, автоматичні титратори, аналітичні ваги".

Наступна

Омікрон-специфічна вакцина проти COVID-19: хто та де може зробити щеплення цією вакциною?