Щодо військового обліку жінок, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність

Опубліковано 27.09.2023 о 11:24

❗️Щодо військового обліку жінок, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність

✅ Що говорить закон?

ч. 11 ст. 1 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”:

❝Жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних.❞

✅ Що зміниться з 1 жовтня 2023 року?

З 1 жовтня цього року жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність і ще не стоять на військовому обліку, повинні на нього стати. При цьому, кінцевий термін для взяття на облік – 31 грудня 2026 року.  

Передбачається, що жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність, ставляться на військовий облік одразу, ще по закінченню навчання. Заклад освіти за 2 місяці до завершення навчання подає списки жінок-випускників до територіальних центрів комплектування. 

➡️ Ця норма не нова. Однак, на практиці досить часто цього не дотримувались, що зумовило необхідність закріплення вимоги саме на рівні закону.

До 31 грудня 2026 року роботодавці й надалі можуть приймати на роботу жінок, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність, без надання ними військово-облікового документа. Однак під час прийняття на роботу жінку слід попередити, що підприємство буде зобовʼязане повідомити про неї ТЦК та СП. Такою є законодавча вимога. Надалі працівниця має самостійно прибути до відповідного ТЦК та СП для взяття на військовий облік.

Наразі, незалежно від спеціальності, факту перебування на військовому обліку та наявності статусу військовозобов’язаної, жінок й надалі пропускатимуть за кордон безперешкодно. Обмеження щодо перетину кордону діють лише для деяких категорій державних службовців та посадових осіб, які обіймають певні посади.

⚡️Наголошую на тому, що військовий облік не дорівнює мобілізації. Це виконання законодавчої вимоги, яка дозволяє узагальнити дані про наявний резерв медичних працівників в Україні.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

З Днем фармацевтичного працівника!

Наступна

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Одеській області інформує щодо здійснення державного контролю якості вакцин для профілактики грипу станом на 10.10 2023 року