Щодо змін до порядку відпуску наркотичних (психотропних) лікарських засобів

Опубліковано 16.10.2023 о 14:41

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Чернівецькій області інформує, що з 13.10.2023 набрав чинності наказ Міністерства охорони здоров’я від 21 липня 2023 року № 1333 «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 19 липня 2005 року № 360», що вносить зміни до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 19 липня 2005 року № 360 «Про затвердження Правил виписування рецептів на лікарські засоби і медичні вироби, Порядку відпуску лікарських засобів і медичних виробів з аптек та їх структурних підрозділів, Інструкції про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 20 липня 2005 року за № 782/11062 щодо відпуску наркотичних (психотропних) лікарських засобів, а саме:

1) Відпуск наркотичних (психотропних) лікарських засобів відбувається виключно на підставі е-рецептів.

2) Винятки, коли діятиме паперовий рецепт:

– виникнення технічних питань у роботі ЕСОЗ, які унеможливлюють виписування е-рецептів;

– для призначення екстемпоральних препаратів (тобто таких, які виготовляються в аптеці);

– на територіях, де тривають активні бойові дії.

3) Призначення та відпуск пільгових наркотичних (психотропних) лікарських засобів здійснюється за електронним рецептом. Мова йде про ліки, часткова чи повна вартість яких відшкодовується в рамках програм місцевих бюджетів згідно з Постановою КМУ від 17.08.1998 № 1303. Для цього в ЕСОЗ зʼявилась відповідна програма «Наркотичні лікарські засоби за кошти місцевих бюджетів».

4) Якщо пацієнт планує виїжджати за кордон і при цьому буде перевозити ліки з собою – при виписці е-рецепта лікар має надрукувати інформаційну довідку та засвідчити її власним підписом і печаткою лікаря. При цьому така довідка не вважається рецептом та має лише інформаційний характер.

Додаткові матеріали:

Зміни щодо відпуску пільгових наркотичних ліків (за Постановою КМУ № 1333) за покликанням: http://surl.li/lwewo.

Про всі актуальні зміни по рецептах за покликанням: http://surl.li/lwjnh.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Ще раз наголошуємо!

Наступна

Щодо порядку виписування та відпуску пільгових наркотичних (психотропних) лікарських засобів в межах програм місцевих бюджетів