Щодо лікарських засобів та інших товарів в аптечних закладах

Опубліковано 21.03.2024 о 16:38

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Рівненській області  звертає увагу, що відповідно до п. 28 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2016 №929 – у приміщеннях аптечних закладів дозволяється зберігання лише лікарських засобів та товарів, які мають право придбавати та продавати аптечні заклади та їх структурні підрозділи, перелік яких затверджено МОЗ (далі – супутні товари).

У приміщеннях аптечних закладів дозволяється зберігання лікарських засобів та супутніх товарів, що не належать ліцензіату, у випадках:

коли такі лікарські засоби та супутні товари закуплені за державні кошти або отримані як гуманітарна та/або благодійна допомога;

коли такі лікарські засоби та супутні товари належать іншому ліцензіату, а ліцензіат, що їх зберігає, підтвердив відповідність вимогам щодо належної практики дистрибуції.

Лікарські засоби та супутні товари, що надійшли до аптечного закладу, оприбутковуються після перевірки їх фактичної кількості та проведення вхідного контролю якості, але не пізніше наступного робочого дня з моменту їх отримання.

Перелік товарів, які мають право придбавати та продавати аптечні заклади та їх структурні підрозділи, затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 06.07.2012  №498 (у редакції наказу Міністерства охорони здоров’я України від 23.11.2015  № 764).

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Рівненській області  звертає увагу, що до Переліку товарів не включено п’явки медичні, предмети для лазні, шоколад, кава, чай, тощо.

Також повідомляємо, що відповідно до п.31-1 Ліцензійних умов установлено, що на період дії воєнного стану суб’єкти господарювання, які мають ліцензії на провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, виробництва (виготовлення) лікарських засобів в умовах аптеки, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), за умови дотримання визначених виробником умов зберігання можуть здійснювати зберігання ліцензіатами лікарських засобів у складських приміщеннях, відомості про які відсутні у ліцензійному реєстрі з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів).

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

До уваги інсулінозалежних громадян Рівненської області

Наступна

Державною службою з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Рівненській області проведено навчальний семінар для працівників КНП «ЦПСД «Центральний».