Щодо недопущення незаконного обігу препаратів метадон та бупренорфін

Опубліковано 14.05.2021 о 14:32

 

 

Керівникам лікувально-профілактичних та аптечних закладів Рівненської області

 

Щодо недопущення незаконного обігу препаратів метадон та бупренорфін

 

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Рівненській області, з метою недопущення незаконного обігу препаратів метадон та бупренорфін, які згідно Стандарту медичної допомоги «Психічні та поведінкові розлади внаслідок вживання опіоїдів» затвердженого Наказом Міністерства охорони здоров’я України 09.11.2020  № 2555, використовуються для замісної підтримувальної терапії (далі – ЗПТ),  наголошує на неухильному дотриманні вимог, встановлених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 27.03.2012  № 200, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 5 червня 2012 р. за № 889/21201 «Про затвердження Порядку проведення замісної підтримувальної терапії осіб з психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів».

Як передбачено пунктом 5 Порядку проведення замісної підтримувальної терапії осіб з психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів (далі – Порядок), затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України 27 березня 2012 року № 200 (у редакції наказу Міністерства охорони здоров’я України 16 листопада 2020 року № 2630), заклади охорони здоров’я здійснюють організацію та контроль за проведенням ЗПТ. Пунктом 17 вказаних Правил передбачено, що ЗПТ проводиться лікарем, який має кваліфікацію нарколога або психіатра, або лікарем іншої кваліфікації, який пройшов відповідний курс тематичного удосконалення.

Звертаємо увагу, що вказаним Порядком, а саме пунктом 6 передбачені чіткі показання до призначення ЗПТ, а саме: встановлений діагноз залежності від опіоїдів згідно з МКХ-10: F11 «Розлади психіки та поведінки внаслідок вживання опіоїдів» за наявності критеріїв включення до ЗПТ, визначених пунктом 7 цього Порядку та відсутність медичних протипоказань для призначення ЗПТ.

Критеріями включення до ЗПТ є:

Обов`язково перед включенням особи до лікування із використанням препаратів ЗПТ необхідно переконатись, що пацієнт не отримує зазначене лікування в іншому закладі охорони здоров’я, що зазначається в медичній карті пацієнта.

Хочемо наголосити, що вищевказаним Порядком чітко визначено процедуру видачі рецептів на препарати для замісної підтримувальної терапії, а саме пунктом 11 передбачено, що рішення про видачу препаратів пацієнтам за рецептом або безпосередньо з місця надання ЗПТ для їх самостійного прийому в амбулаторних умовах, приймається лікуючим лікарем щодо кожного пацієнта індивідуально (за виключенням пацієнтів ЗПТ, які відбувають покарання в установах виконання покарань, а також осіб, взятих під варту, які тримаються у слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби України) у разі, якщо пацієнт:

  • отримує ЗПТ не менше 6 місяців;
  • дотримується правил участі у ЗПТ;
  • не вживає наркотичних засобів протягом останніх 6 місяців, крім тих, які призначені лікарем, що підтверджується результатами щомісячних тестів.

У випадку підтвердження стабільності пацієнта (про що свідчить працевлаштування, стабільне соціальне середовище та стабільний психоемоційний стан пацієнта), територіальній віддаленості проживання пацієнта від місця щоденного отримання препаратів ЗПТ, лікуючим лікарем може бути прийнято рішення щодо скорочення вимоги стосовно мінімального строку лікування із використанням препаратів ЗПТ, що необхідний для прийняття рішення щодо отримання препаратів для їх самостійного прийому в амбулаторних умовах, до 3 місяців.

Окрім того,  пунктом 13 Порядку, передбачено, що лікар з метою контролю за цільовим використанням отриманих пацієнтом препаратів за рецептом, періодично, але не рідше одного разу на 30 діб просить пацієнта чи особу, яка здійснює за ним догляд (член сім’ї, опікун або піклувальник), надати залишок препарату до закладу охорони здоров’я для контролю його кількості. Залишки препарату, який видано у заводській упаковці (далі – блістер), надаються для контролю до закладу охорони здоров’я у непошкодженому блістері та вилучаються з нього лише безпосередньо перед вживанням.

Виявлення нестачі препаратів або їх ненадання для контролю, у тому числі у визначений лікарем термін, є підставою для припинення їх видачі за рецептом або безпосередньо від закладу охорони здоров’я для їх самостійного прийому в амбулаторних умовах.

Результати перевірок зазначаються в медичній карті пацієнта.

Зауважимо, що пунктами 15, 16 Порядку чітко визначений порядок щодо отримання ЗПТ в закладах охорони здоров`я, розташованих в іншій адміністративно-територіальній одиниці (госпіталізація, зміна місця проживання, відрядження, відпустка та інше), які потрібно неухильно дотримуватися, щоб не допустити безконтрольного відпуску та прийому наркотичних препаратів, особливо при можливості придбати їх за рецептом.

В разі виникнення такої необхідності пацієнт не менш як за тиждень до запланованого ним вибуття подає до закладу охорони здоров`я, де він отримує ЗПТ, заяву щодо забезпечення безперервності ЗПТ у закладі охорони здоров`я іншої адміністративно-територіальної одиниці, до якої пацієнт вибуває постійно чи тимчасово. В окремих випадках за наявності підтвердних документів термін розгляду заяви пацієнта може бути скорочено.

Після цього лікуючий лікар повідомляє заклад охорони здоров`я (за телефоном або факсом), до якого планує вибути пацієнт, про необхідність забезпечення продовження ЗПТ цьому пацієнту.

Рішення щодо продовження ЗПТ у закладі охорони здоров`я іншої адміністративно-територіальної одиниці приймає лікуючий лікар, що надає послуги, не пізніше як у триденний строк з моменту отримання повідомлення про прибуття пацієнта (в окремих випадках цей термін може бути скорочено), про що інформує (за телефоном або факсом) лікуючого лікаря закладу охорони здоров`я, на базі яких пацієнт отримує ЗПТ.

Наголошуємо, що лише після отримання інформації щодо можливості забезпечення пацієнту ЗПТ у закладі охорони здоров`я іншого регіону, до якого вибуває пацієнт, лікуючий лікар оформлює завірену в установленому порядку виписку з медичної документації,  в якій зазначається:

  • прізвище, ім’я та по батькові (за наявності) пацієнта;
  • діагноз;
  • підстава для продовження ЗПТ у закладі охорони здоров’я іншої адміністративно-територіальної одиниці (зміна місця проживання, відрядження, відпустка та інше);
  • назва та доза препарату, який отримує пацієнт;
  • назва та кількість препарату, яким пацієнт був забезпечений для самостійного прийому в амбулаторних умовах, у тому числі в умовах створеного стаціонару вдома, за рецептом у фармацевтичних (аптечних) закладах або безпосередньо від закладів охорони здоров’я, на базі яких отримує ЗПТ;
  • запланований пацієнтом термін перебування в іншій адміністративно-територіальній одиниці.

Виписка видається лікарем пацієнту в день, коли він востаннє відвідує ЗОЗ, на базі якого отримує ЗПТ, та передається особисто пацієнтом до закладу охорони здоров’я, до якого він вибуває.

Звертаємо увагу, що між закладами охорони здоров`я повинен бути зв`язок щодо кожного пацієнта. Окрім того,  Порядком передбачено, що при прибутті до іншої адміністративно-територіальної одиниці пацієнт подає до закладів охорони здоров`я заяву щодо продовження для нього ЗПТ в цих закладах охорони здоров`я, копію сторінок паспорта (1 та 2 сторінки) або іншого документа, що посвідчує особу, та завірену в установленому порядку виписку з медичної карти. Паспорт або інший документ, що посвідчує особу, пред’являється пацієнтом особисто при поданні документів. Також, Порядком чітко передбачено, що після завершення тимчасового перебування пацієнта в адміністративно-територіальній одиниці (в останній день відвідування закладу охорони здоров`я) йому видається завірена в установленому порядку виписка з медичної карти, в якій також повинно бути зазначено:

  • термін отримання, назва та доза препарату, який пацієнт отримував у закладі охорони здоров’я;
  • назва та кількість препарату, яким пацієнт був забезпечений для самостійного прийому за рецептом у фармацевтичних (аптечних) закладах або безпосередньо у закладі охорони здоров’я, у яких отримує ЗПТ.

Окрім того є вимога, що лікар, який проводив ЗПТ, повідомляє (за телефоном або факсом) заклади охорони здоров`я, до яких повертається пацієнт, про його вибуття.

Окремо хочемо звернути  Вашу увагу, що пунктом 16 Порядку, чітко  визначено  кількість дозволених до видачі лікарем доз препарату пацієнту для самостійного прийому в амбулаторних умовах у разі наявності ризиків щодо переривання лікування препаратами ЗПТ  при переведенні пацієнта до закладів охорони здоров`я, що розташовані в іншій адміністративно-територіальній одиниці. Кількість виданих доз препарату розраховується в кожному окремому випадку індивідуально, беручи до уваги час, необхідний пацієнту, щоб дістатися до місця призначення, та може варіюватися від однієї до 5 доз препарату ЗПТ.

Обов`язково у виписці, що видається лікарем пацієнту в день, коли він востаннє відвідує заклади охорони здоров`я, в яких отримує ЗПТ, зазначається кількість доз препарату, що пацієнт отримав для самостійного прийому в амбулаторних умовах.

Наголошуємо, що згідно пункту 27 Порядку придбання, перевезення, зберігання, відпуску, використання та знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у закладах охорони здоров’я, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13 травня 2013 р. № 333, хворі,  які отримують лікування в амбулаторних умовах, у тому числі в умовах створеного стаціонару вдома, забезпечуються препаратами наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів лікувально-профілактичним закладом або за рецептом у фармацевтичних (аптечних) закладах в обсягах, що не перевищують десятиденної потреби, а під час надання паліативної та хоспісної допомоги – що не перевищують п’ятнадцятиденної потреби.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Уряд продовжив карантин до 30 червня

Наступна

МОЗ внесло зміни до протоколу «Надання медичної допомоги для лікування коронавірусної хвороби (COVID-19