Щодо поводження із гуманітарною допомогою

Опубліковано 29.06.2022 о 02:39

У зв’язку із численними зверненнями від лікувально-профілактичних закладів та інших суб’єктів господарської діяльності щодо поводження із гуманітарною допомогою    Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Дніпропетровській області інформує про наступне.

Стаття 15 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» визначає, що реалізацію державної політики у сфері охорони здоров’я забезпечують центральний орган виконавчої політики у сфері охорони здоров’я, та інші центральні органи виконавчої влади, які реалізують державну політику зокрема також й у сфері контролю якості та безпеки лікарських засобів.

Наголошуємо, що відповідно до Закону України від 24 лютого 2022 року №2102-ІХ «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» та Закону України «Про правовий режим воєнного стану» на території України введено в дію правовий режим воєнного стану. Згідно із Законом України від 22 травня 2022 року № 2263-IX «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» строк дії воєнного стану в Україні продовжено.  

Відповідно до Закону України «Про гуманітарну допомогу», Положення про Міністерство соціальної політики України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 № 423 (зі змінами), Міністерство соціальної політики здійснює визнання вантажів, коштів, у тому числі в іноземній валюті, виконаних робіт, наданих послуг гуманітарною допомогою, ведення Єдиного реєстру отримувачів гуманітарної допомоги.

В частині третій статті 1 Закону України «Про гуманітарну допомогу» визначено, що гуманітарна допомога – цільова адресна безоплатна допомога в грошовій або натуральній формі, у вигляді безповоротної фінансової допомоги або добровільних пожертвувань, або допомога у вигляді виконання робіт, надання послуг, що надається іноземними та вітчизняними донорами із гуманних мотивів отримувачам гуманітарної допомоги в Україні або за кордоном, які потребують її у зв’язку з соціальною незахищеністю, матеріальною незабезпеченістю, важким фінансовим становищем, виникненням надзвичайного стану, зокрема внаслідок стихійного лиха, аварій, епідемій і епізоотій, екологічних, техногенних та інших катастроф, які створюють загрозу для життя і здоров’я населення, або тяжкою хворобою конкретних фізичних осіб, а також для підготовки до збройного захисту держави та її захисту у разі збройної агресії або збройного конфлікту.

Рішення про визнання вантажів, коштів, послуг приймається Міністерством з урахуванням позицій центральних органів виконавчої влади (Мінфін, Мінекономіки, Міноборони, МОЗ, МВС, Нацполіція, СБУ, ДСНС, Держмитслужби) та Нацбанку на засіданні Робочої групи з питань гуманітарної допомоги при Мінсоцполітики згідно з Порядком взаємодії центральних і місцевих органів виконавчої влади та Національного банку щодо реалізації Закону України «Про гуманітарну допомогу», затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 25.03.2013 № 241 (зі змінами) (далі – Порядок).

Відповідно до статті 9 Закону України «Про гуманітарну допомогу», на митну територію України дозволяється ввезення лише таких товарів (предметів) гуманітарної допомоги, які, задовольняючи відповідні потреби набувачів гуманітарної допомоги в Україні, не створюють загрози життю чи здоров’ю фізичних осіб – набувачів гуманітарної допомоги та довкіллю України.

Відповідальність за якість і безпеку товарів, отриманих як гуманітарна допомога, на підставі висновків відповідних експертиз несе отримувач гуманітарної допомоги. У разі відмови у документальному підтвердженні якості, безпеки та можливості споживання товарів (предметів) гуманітарної допомоги вони повинні бути вивезені за межі України або знищені у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Разом з тим, на період дії воєнного стану з метою спрощення перетину митного кордону України товарами гуманітарної допомоги Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 01.03.2022 № 174 «Деякі питання пропуску гуманітарної допомоги через митний кордон України в умовах воєнного стану» (зі змінами) (далі – постанова № 174). Цією постановою встановлено, що на період воєнного стану пропуск через митний кордон України гуманітарної допомоги від донорів здійснюється за місцем перетину митного кордону України шляхом подання декларації, заповненої особою, що перевозить відповідний товар, без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Зазначені товари визнаються гуманітарною допомогою за декларативним принципом без прийняття відповідного рішення спеціально уповноважених державних органів з питань гуманітарної допомоги.

Відповідно до пункту 2 Порядку вивезення за межі України або знищення неякісних та непридатних до споживання товарів (предметів) гуманітарної допомоги, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.04.2000 № 728, товари (предмети) гуманітарної допомоги ввозяться на митну  територію України тільки за наявності документального підтвердження якості, безпеки та можливості їх споживання. Товари (предмети) гуманітарної допомоги, термін придатності яких на момент перетину державного кордону закінчився та щодо яких відсутнє документальне підтвердження можливості їх споживання, на митну територію України не допускаються.

Звертаємо Вашу увагу, що згідно з пунктом 11 Постанови Кабінету Міністрів України від 28.04.2000 № 728, знищення неякісних або непридатних до споживання  товарів (предметів) гуманітарної допомоги здійснюється на підприємствах та установах, що мають на це відповідний дозвіл.

Начальник служби                                                    Юлія ОВЧАРЕНКО

192-01.1/02/05.04-22 від 28.06.2022

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

14 червня працівники Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками проходили навчання навичкам першої домедичної допомоги

Наступна

Щодо зазначення терміну придітності