Щодо ціноутворення на лікарські засоби в період дії воєнного стану на території України

Опубліковано 15.03.2022 о 12:15

Керівникам суб`єктів господарювання, що здійснюють оптову та роздрібну торгівлю лікарськими засобами на території Миколаївської області

 

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Миколаївській області (далі – Служба) наголошує на неприпустимості підняття цін на лікарські засоби в період дії воєнного стану на території України.

Уряд постановою від 06 березня 2022 р. № 223 «Про внесення зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 р. № 1548» установив, що на період на період дії воєнного стану Держлікслужба спільно з обласними військовими адміністраціями, Національною поліцією, Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, забезпечує контроль за встановленням суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі цін на етанол (розчин 96%), нестероїдні протизапальні лікарські засоби вітчизняні, антибактеріальні лікарські засоби вітчизняного виробництва.

Звертаємо Вашу увагу, що постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2008 р. № 955 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби» встановлено граничні надбавки:

1) на лікарські засоби, включені до Національного переліку основних лікарських засобів (крім наркотичних, психотропних лікарських засобів, прекурсорів та медичних газів), граничні постачальницько-збутові надбавки не вище ніж 10 відсотків, що нараховуються до оптово-відпускної ціни з урахуванням податків та зборів, та граничні торговельні (роздрібні) надбавки, виходячи із закупівельної ціни з урахуванням податків, що не перевищують такі розміри:

Закупівельна ціна, гривень

Торговельна (роздрібна) надбавка до закупівельної ціни, відсотків

До 100 (включно)

25

Більше ніж 100 до 500 (включно)

20

Більше ніж 500 до 1000 (включно)

15

Більше ніж 1000

 10;

2) на лікарські засоби (крім наркотичних, психотропних лікарських засобів, прекурсорів та медичних газів, а також лікарських засобів, що підлягають закупівлі відповідно до договорів керованого доступу), які придбаваються повністю або частково за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, граничні постачальницько-збутові надбавки не вище ніж 10 відсотків, що нараховуються до оптово-відпускної ціни з урахуванням податків та зборів, та граничні торговельні (роздрібні) надбавки не вище ніж 10 відсотків, що нараховуються до закупівельної ціни з урахуванням податків;

3) на лікарські засоби (крім препаратів інсуліну), вартість яких підлягає реімбурсації відповідно до законодавства, граничні постачальницько-збутові надбавки в розмірі 10 відсотків, що нараховуються до оптово-відпускної ціни з урахуванням податків, та граничні торговельні (роздрібні) надбавки в розмірі 15 відсотків, що нараховуються до закупівельної ціни з урахуванням податків;

4) на препарати інсуліну, вартість яких підлягає реімбурсації відповідно до законодавства, граничні постачальницько-збутові надбавки в розмірі 10 відсотків, що нараховуються до оптово-відпускної ціни з урахуванням податків, та граничні торговельні (роздрібні) надбавки в розмірі 10 відсотків, що нараховуються до закупівельної ціни з урахуванням податків.

Принагідно інформуємо, що Національний перелік основних лікарських засобів викладено в новій редакції, яка затверджена  постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2021 р. № 1431, яка набула чинності 31.12.2021.

Пропонуємо керівникам підприємств, фізичним особам – підприємцям взяти  під особистий контроль  забезпечення вимог законодавства щодо ціноутворення на лікарські засоби.

Наразі Служба опрацьовує звернення населення щодо рівня цін на лікарські засоби та буде проводити вибірковий моніторинг цін в роздрібній мережі на зазначені в постанові групи препаратів.  З метою дотримання вимог законодавства також пропонуємо, у разі встановлення аптечними закладами роздрібної мережі перевищення граничних постачальницько-збутових (оптових) надбавок, що передбачені постановою КМУ № 955,  повідомляти Службу про такі факти.       

Також інформуємо, що Національний перелік основних лікарських засобів викладено в новій редакції, яка затверджена  постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2021 р. № 1431, яка набула чинності 31.12.2021.

       

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Держлікслужба розпочинає контроль за встановленням цін на лікарські засоби вітчизняного виробництва

Наступна

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Миколаївській області продовжує працювати в умовах карантину до 31 травня 2022 року