Що потрібно знати про  ГЕПАТИТ А?

Опубліковано 02.11.2023 о 16:32

Гепатит А — це вірусне захворювання, що вражає печінку та може мати як легкий, так і тяжкий перебіг. Вірус гепатиту А передається внаслідок вживання забруднених харчів або води, через недотримання особистої гігієни, а також у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї. Тому важливо пам’ятати про профілактику гепатиту А.

Дотримання гігієни під час приготування їжі, як миття овочів і фруктів перед їжею, допоможе запобігти передачі вірусу через їжу. Не використовуйте воду з неперевірених джерел. Будь-яку не бутильовану воду слід обов’язково кип’ятити перед вживанням. Крім того, не забувайте про правила особистої гігієни: ретельне миття рук з милом і теплою водою після відвідування туалету, перед їдою — допомагає уникнути та запобігти зараженню. 

Інкубаційний період вірусного гепатиту А зазвичай триває 14–28 днів. Серед найпоширеніших симптомів: слабкість, підвищена температура, діарея, блювота, жовтяниця.  Вакцини проти гепатиту А в Україні не входять до переліку безоплатних щеплень, однак їх можна купити в аптеках. Особливо важливо отримати щеплення проти гепатиту А дорослим, які працюють у закладах громадського харчування та підприємствах харчової промисловості, водоочисних та каналізаційних спорудах.

Бережіть себе та своїх близьких!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

НАГАДУЄМО!

Наступна

НАКАЗОМ МОЗ УКРАЇНИ ВІД 31.08.2023 Р. № 1555 ВНЕСЕНО ЗМІНИ ЩОДО АТЕСТАЦІЇ ФАРМАЦЕВТІВ ТА ЛІКАРІВ ПІД ЧАС ДІЇ ВОЄННОГО СТАНУ