Що потрібно знати споживачу про вакцини?

Опубліковано 29.03.2021 о 15:31

Від аптеки до кабінету щеплень: що слід знати про придбання та транспортування вакцини?

Згідно наказу МОЗ України від 16.09.2011 р. № 595 «Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних імунобіологічних препаратів» продаж вакцин та анатоксинів в аптечних закладах здійснюється за рецептом лікаря.

Продаж вакцин та анатоксинів покупцю проводиться за наявності у нього термоконтейнера з холодовими елементами. Його можна взяти під заставу в аптеці чи придбати самостійно. Покупцю видається відповідно до рецепта кількість доз вакцин та анатоксинів в упаковці. Вакцина супроводжується інструкцією для застосування українською мовою та чеком з датою та годиною продажу. Надалі вакцину разом з чеком передається в кабінет щеплень для того, щоб медсестра могла звірити час придбання вакцини. Крім того, медичні заклади вимагають наявність у пацієнта копії сертифіката якості на вакцину, який можна взяти в аптеці під час придбання препарату.

Відповідальний за продаж вакцин та анатоксинів працівник аптеки зобов’язаний пояснити покупцю умови зберігання вакцини і необхідність проведення вакцинації в лікувально-профілактичному закладі.

У разі придбання вакцини в аптеці важливо правильно транспортувати її до кабінету щеплень. Перед використанням холодового елемента обов’язково перевірте, яку температуру він забезпечує. Оптимальна температура для збереження властивостей вакцини становить 2–8 °С. Вакцину не можна ні заморожувати, ні нагрівати навіть до кімнатної температури. Не можна  безпосередньо поміщати на холодовий елемент, а потрібно зробити прошарок зі шматка тканини або картону.Вакцину необхідно доставити до маніпуляційного кабінету протягом 2 год після купівлі.

Усі рекомендації щодо віку пацієнтів, правил застосування і складу вакцини тощо є в інструкції виробника. Номер серії і термін придатності зазначено на пакуванні.Пацієнт передає сумку-холодильник у кабінет щеплень лікарю або медичній сестрі. Навчений медичний персонал приймає вакцину і, якщо вона не заморожена й упакована правильно, вакцинує пацієнта.

         При проведенні вакцинації в лікувально-профілактичному закладі споживач має право отримати інформацію щодо назви вакцини, назви та країни виробника , терміну придатності, серії та умов зберігання, при яких зберігалася вакцина в закладі.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Про внесення змін до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів

Наступна

Перелік лікарських засобів, обіг яких заборонено у зв’язку з невідповідністю вимогам МКЯ (Якість № 3 від 31.03.2021)