Які дані є відкритими в медичній сфері

Опубліковано 07.03.2024 о 16:09

Щороку у світі 7 березня відзначають День відкритих даних, що підкреслює цінність та вплив відкритих даних у розвитку демократії та громадянського суспільства.

Законодавство визначає, що державні інституції зобов’язані оприлюднювати суспільно важливу інформацію, яка не є таємною і на основі якої можуть формуватися нові виклики та ініціативи.  

Одним із найбільш сучасних цифрових інструментів є дашборди. Вони являють собою динамічний звіт, в якому дані оновлюються в реальному часі і візуалізуються за допомогою інфографіки.

На сайті Національної служби здоров’я України для відкритого користування доступні 30 дашбордів.

  • Так, приміром, у декілька кліків можна дізнатися, кількість укладених договорів про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій — https://cutt.ly/t03QxSO. На цьому дашборді можна дізнатися, які медичні послуги надає конкретний медзаклад безоплатно за договором із НСЗУ. Також легко можна знайти електронну карту місць надання первинної медичної допомоги — https://cutt.ly/W03QbsU Дашборд дозволяє знайти найближчий до вас медзаклад, який надає первинну допомогу.
  • Завдяки дашборду «Електронна карта аптек-учасниць програми реімбурсації лікарських засобів» — https://cutt.ly/A03Qmco — можна знайти аптеку, яка відпускає ліки за програмою «Доступні ліки».
  • Динаміка захворюваності на ковід, епідеміологічна ситуація загалом — за цим можна стежити на дашбордах ДУ «Центр громадського здоров’я»: https://phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/inshi-infekciyni-zakhvoryuvannya/koronavirusna-infekciya-covid-19
  • За допомогою телеграм-боту Медичних закупівель України кожен може дізнатися  про наявність та залишки препаратів, закуплених МЗУ, а також про тендери, очікувані поставки та закуплені товари — https://bit.ly/3JbCLOt.
  • Крім того, МЗУ розробили дашборд з даними закупівель за централізованими напрямами МОЗ — https://bi.medzakupivli.com/. Там міститься інформація про статус централізованих закупівель медтоварів у розрізі доведених напрямів, графік поставок ліків та медвиробів на склад тощо.
  • Також ви можете переглянути календар термінів закупівель — https://bit.ly/49ZFua1. Цей дашборд містить орієнтовні строки початку закупівельних процедур 2024 р.
  • Керівникам закладів охорони здоровʼя у пригоді стане дашборд «Статуси тестування функціоналу МІС» від адміністратора ЦБД ЕСОЗ (ДП «Електронне здоровʼя») — https://ehealth.gov.ua/status-testuvan-funktsionalu-mis/. Дашборд дозволяє відстежувати, який функціонал надають медичні інформаційні системи для взаємодії з ЕСОЗ. Зокрема, це спрощує медичним закладам процес вибору МІС, а також дозволяє відстежувати нові функціональності та статуси їх впровадження в МІС. 
  • Також для відстеження працездатності центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я адміністратор ДП «Електронне здоровʼя» підтримує статус-сторінку, яка містить актуальну інформацію про роботу компонентів центральної бази даних ЕСОЗ, а також інформацію про їх працездатність. Дашборд дозволяє прозоро відображати статус роботи ЕСОЗ та інформувати користувачів про технічні роботи, а також можливі затримки у роботі системи — https://status.ehealth.gov.ua/ 

Дані дашбордів є динамічними та постійно оновлюються, ними може користуватися за потреби кожен українець.

Крім цього, відкриті дані сприяють прозорості та підзвітності органів влади та медичних закладів, що допомагає знижувати рівень корупції.

За матеріалами офіційного сайту МОЗ https://moz.gov.ua/article/news/jaki-dani-e-vidkritimi-v-medichnij-sferi-

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Профілактичні щеплення можна буде зробити в аптеці

Наступна

Комплексне удосконалення моделі інтернатури у 2024 році: запрошуємо до громадського обговорення