Як правильно утилізувати використані маски та рукавички

Опубліковано 16.04.2021 о 08:53

Умовами карантину встановлені вимоги щодо забезпечення протиепідемічних заходів, в результаті проведення яких утворюється значна кількість відходів використаних медичних масок та рукавичок одноразового застосування. Вони можуть становити загрозу поширення інфекції для населення, оскільки на поверхні протягом певного часу можуть виживати віруси, та для довкілля, якщо не дотримуватися правил їх безпечного збирання та утилізації.

Якщо медичні маски носяться, важливим є належне використання та утилізація для забезпечення їх ефективності та уникнення будь-якого збільшення ризику передачі, пов’язаного з неправильним використанням та утилізацією масок.

Будь-які медичні відходи несуть загрозу: не використані ліки або такі, в яких закінчився термін придатності – хімічну загрозу, а пов’язки (маски), шприци – бактеріологічну.

Отже, за рекомендацією Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, (далі – Міністерство) використані маски та рукавички слід складати в пакет, щільно його зав’язувати та витримувати в домашніх умовах не менше 72 годин. Якщо ж маска і рукавички від інфікованої людини, яка перебуває вдома на самоізоляції, то для впевненості, що вірус не пошириться, необхідно додати ще 2 пакети і щільно зав’язати. Тримати також 72 години, а після цього їх можна викинути в загальний контейнер муніципальних відходів. Також , Міністерство, задля збереження навколишнього середовища рекомендує використовувати за можливістю багаторазові захисні маски.

Поради щодо використання багаторазових масок:

Використання багаторазових масок дозволено не більше 3-4-х годин.

Багаторазову маску забороняється використовувати декільком особам. Маска повинна бути індивідуальною.

Після використання багаторазову маску необхідно прати теплою проточною водою з використанням звичайного господарчого мила (72%). Потім маску висушують та обов’язково прасують з обох сторін при максимальному режимі прасування.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Режим роботи органів ДПС щодо приймання податкової звітності та надання адміністративних послуг в період карантину

Наступна

План заходів із відзначення Дня охорони праці в Україні у 2021 році під девізом «Передбачати, готуватися та реагувати на кризи – ІНВЕСТУЙМО ЗАРАЗ У СТІЙКІ СИСТЕМИ БЗР»