Як працюватиме нова система громадського здоров’я? Роз’яснює МОЗ України

Опубліковано 02.07.2021 о 12:33

Міністерство охорони здоров’я повідом­ляє, що з 1 липня розпочинають роботу Центри контролю та профілактики хвороб (далі — Центри). Їх буде створено в усіх областях України та м. Київ. Ці центри повністю відповідатимуть за регіон: від рутинного моніторингу показників до прогнозування, виявлення надзвичайних ситуацій, спалахів та реагування на них.

Як зазначається в повідомленні, відповідно до постанови КМУ від 17.02.2021 р. № 106 Центри будуть створюватися на базі Лабораторних центрів МОЗ України. Фахівці регіональних Центрів громадського здоров’я будуть переведені до Центрів конт­ролю та профілактики хвороб, щоб посилити потенціал у напрямках комунікації, профілактики й контролю за неінфекційними хворобами, а також промоції вакцинації як рутинної, так і проти COVID-19.

Центри будуть мати у складі відділи моніторингу та реагування на небезпеки та бригади оперативного реагування, а їх керівники отримають статус головних державних санітарних лікарів областей.

Центр громадського здоров’я як головна експертна установа забезпечуватиме організаційно-методичний супровід роботи й координацію діяльності мережі Центрів у рамках шести визначених напрямів:

створення інформаційного фонду та забезпечення епідеміологічного нагляду;

забезпечення лабораторного супроводу референс-лабораторіями;

координація напрямків з біозахисту та біо­безпеки;

навчання персоналу;

супровід профілактичних програм та реа­гування на небезпеки.

Центри будуть взаємодіяти з усіма установами області, які працюють у сфері громадського здоров’я: управліннями департаментів охорони здоров’я обласних державних адміністрацій, управліннями освіти, департаментами захисту довкілля й екології, управліннями Державної служби України з надзвичайних ситуацій та ін.

Головними функціями Центру буде, зокрема:

захисту населення від інфекційних хвороб,

попередження та профілактики неінфекційних захворювань,

просвітницької роботи щодо здорового способу життя та запобігання факторам ризику,

боротьба зі стійкістю до протимікробних препаратів тощо.

«Така концепція відповідає найкращим світовим практикам. За таким принципом працюють аналогічні структури в провідних країнах світу», — зазначають у МОЗ.

За матеріалами moz.gov.ua

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

24.06.2021р. при Державній службі з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Чернігівській області відбулося засідання атестаційної комісії

Наступна

Інформація щодо здійснення ринкового нагляду