20 грудня 2023 року відбулась спільна селекторна нарада!

Опубліковано 19.12.2023 о 11:48

20 грудня 2023 року відбулася спільна селекторна нарада за участю Курмишова Олександра Васильовича,  директора департаменту охорони здоров`я  Одеської обласної військової адміністрації Одеської обласної державної адміністрації, Нікогосяна Левона Рубеновича, в.о. директора Департаменту охорони здоров`я Одеської  міської ради  та Валерії Валеріївни Ляшенко-Щербакової, начальника  Державної служби з лікарських засобів  та контролю за наркотиками в Одеській області.

Зустріч відбувалась з питання розбудови аптечної мережі, організації фармацевтичного сервісу в сільської місцевості, а саме організація  запуску проекта створення мобільних аптек у селах та селищах в яких відсутні аптеки та аптечні пункти.

Мобільні аптеки життєво необхідні на територіях, де відсутні аптечні пункти: у віддаленій сільській місцевості, прифронтових територіях, у зонах надзвичайних ситуацій тощо. Зауважимо, що якість ліків що надаються при цьому повинна бути на найвищому рівні.

Начальник Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Одеській області  Валерія Валеріївна Ляшенко-Щербакова під час зустрічі зробила акцент на тому, що мобільні аптеки сьогодні є життєво необхідні на територіях де відсутні аптеки, аптечні пункти, амбулаторії та наголосила на тому, що якість лікарських засобів має бути на вищу рівні.

Також постановою Кабінету Міністрів України від 04.08.2023 № 809 схвалено створення мобільних аптечних пунктів. Зазначені зміни розроблено Держлікслужбою за дорученням МОЗ України з метою забезпечення доступності населення до лікарських засобів, які відпускаються через аптечні заклади, шляхом створення правових передумов для функціонування в Україні мобільних аптечних пунктів, які забезпечуватимуть відпуск (реалізацію) лікарських засобів у разі відсутності аптеки або аптечного пункту.

04 серпня 2023 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 809 “Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів)” щодо функціонування мобільних аптечних пунктів. Зазначені зміни розроблено з метою забезпечення доступності населення до лікарських засобів, які відпускаються через аптечні заклади, шляхом створення правових передумов для функціонування в Україні мобільних аптечних пунктів, які забезпечуватимуть відпуск (реалізацію) лікарських засобів у разі відсутності аптеки та/або аптечного пункту. Також, визначено поняття «мобільний аптечний пункт» – транспортний засіб, який використовується ліцензіатом, що провадить господарську діяльність з роздрібної торгівлі лікарськими засобами з метою забезпечення населення лікарськими засобами шляхом їх реалізації, відомості про який внесено до ліцензійного реєстру».

З метою врегулювання питання організації та здійснення роздрібної торгівлі лікарськими засобами через мобільні аптечні пункти Ліцензійні умови доповнено відповідним новим розділом, який містить вимоги до провадження діяльності через мобільні аптечні пункти та встановлено обов’язки ліцензіата щодо забезпечення відповідності мобільного аптечного пункту законодавчо визначеним вимогам, а саме:

– транспортний засіб повинен містити достатню кількість площі для належного зберігання та реалізації ліків, медичних виробів та інших товарів, дозволених до реалізації наказом МОЗ, розміщення касового апарату, холодильного обладнання;

– дотримання визначених виробником загальних та специфічних умов зберігання ліків, у тому числі наявність холодильного обладнання;

– транспортний засіб має містити на зовнішніх поверхнях напис «мобільний аптечний пункт» та інформацію про приналежність до певного ліцензіата;

– наявність місця відпуску ліків.

Також, такі аптечні пункти відпускатимуть ліки, які підлягають реімбурсації за програмою «Доступні ліки».

Наприкінці зустрічі буд підписаний відповідний протокол про сумісну співпрацю запуску проекту «Мобільні аптеки». На зустрічі також були присутні генеральні директори та медичні директори лікувальних закладів  м. Одеси та Одеської області. Під час зустрічі інформація по проекту також була доведена до  лікувальних закладів м. Одеси та Одеської області.

Бережіть себе та своїх рідних!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

   ДЕРЖАВНА СЛУЖБА З ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ ТА КОНТРОЛЮ ЗА НАРКОТИКАМИ В ОДЕСЬКІЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ ПРО НАСТУПНЕ:

Наступна

Вітаємо з Новим 2024 роком!