Інформація для аптечних закладів

Опубліковано 29.03.2022 о 16:42

Звертаємо увагу, що програма реімбурсації вартості лікарських засобів продовжує працювати в умовах воєнного стану.

Заради простішого доступу пацієнтів до життєво необхідних ліків у порядок реалізації програми внесені наступні зміни. 

На період дії воєнного стану поряд з електронними рецептами на “Доступні ліки” та інсулін дозволено використовувати паперові рецепти.  Лікар може виписувати рецепт на «Доступні ліки» на місяць. 

Аптеки, які відпускають “Доступні ліки” за договором з НСЗУ, зобов`язані приймати як паперові, так і електронні рецепти та видавати призначені ліки у разі їх наявності. Національна служба здоров’я стабільно оплачує аптечним закладам кошти за відпущені за паперовими та електронними рецептами ліки. 

Щодо змін, які стосуються забезпечення інсуліном. 

В умовах воєнного стану всі пацієнти із цукровим діабетом, які мають рецепт (електронний або у паперовому вигляді), можуть отримувати інсулін без доплати. Це стосується всіх 47 препаратів інсуліну, що включені до Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації за Програмою медичних гарантій. Тобто всі ці 47 препаратів інсуліну, незалежно від типу та форми випуску, безоплатні.

Враховуючи наявність та доступність препаратів інсуліну та потреб пацієнтів у рецептах, в умовах воєнного стану замість торгової назви препаратів інсуліну, лікарям дозволяється, виписуючи паперові рецепти, вказувати дані, виходячи з наступної класифікації:

  • 1) інсулін людський генно-інженерний: – короткої дії; – середньої дії;
  • 2) аналог інсуліну ультракороткої дії;
  • 3) аналог інсуліну тривалої дії;
  • 4) комбіновані інсуліни (людський генно-інженерний 30/70, аналоговий інсулін 30/70).

При цьому лікарі та працівники аптек мають надавати пацієнтам консультативну медичну та фармацевтичну допомогу стосовно інформації щодо торгових назв препаратів інсуліну, які пацієнту можуть відпустити в аптеці, згідно виписаного рецепту. Рецепти на інсуліни виписуються на місяць у період воєнного стану. 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

До уваги суб'єктів господарювання

Наступна

17 червня 2022 року відбудеться засідання робочої групи з питань оцінки результатів інспектувань виробництв лікарських засобів на відповідність вимогам належної виробничої практики