Інформація про необхідність проходження своєчасної атестації провізорів та фармацевтів

Опубліковано 13.05.2020 о 17:04

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Полтавській області (далі – Служба) нагадує про необхідність проходження своєчасної атестації провізорів та фармацевтів, яка проводиться з метою підвищення професійної майстерності, відповідальності за ефективність та якість роботи.

Атестація є важливою формою морального та матеріального стимулювання, спрямованою на вдосконалення діяльності аптечних закладів (підприємств) усіх форм власності, що займаються фармацевтичною діяльністю.

Основним завданням атестації є визначення рівня професійної підготовки, обсягу знань і практичних навичок, якими володіють провізори/фармацевти та своєчасне підвищення їх кваліфікації.

Відповідно до п. 1.3 Положення про порядок проведення атестації провізорів, затвердженого наказом МОЗ України від 12.12.2006 № 818 для провізорів установлюються такі види атестації:
– атестація на визначення рівня знань та практичних навиків з присвоєнням (підтвердженням) фаху “провізор-спеціаліст”;
– атестація на присвоєння кваліфікаційної категорії;
– атестація на підтвердження кваліфікаційної категорії.

Відповідно до п. 1.3 Положення про порядок проведення атестації фармацевтів, затвердженого наказом МОЗ України від 12.12.2006 № 818 для фармацевтів установлюються такі види атестації:
– атестація на присвоєння кваліфікаційної категорії;
– атестація на підтвердження кваліфікаційної категорії.

П. 1.11 Положення про порядок проведення атестації провізорів, затвердженого наказом МОЗ України від 12.12.2006 № 818 визначено: провізори, які протягом року після закінчення 5-річного строку з моменту попередньої атестації не виявили бажання і не подали документи на чергову атестацію, крім випадків, передбачених п. 4.2 Положення про порядок проведення атестації провізорів, затвердженого наказом МОЗ України від 12.12.2006 № 818 та провізори, яким за рішенням атестаційної комісії відмовлено в присвоєнні (підтвердженні) другої кваліфікаційної категорії, підлягають атестації на визначення рівня знань та практичних навиків з підтвердженням фаху “провізор-спеціаліст”.

П. 1.8 Положення про порядок проведення атестації фармацевтів, затвердженого наказом МОЗ України від 12.12.2006 № 818 встановлено, що атестацію на присвоєння (підтвердження) кваліфікаційної категорії проходять фармацевти, які мають відповідний стаж роботи за спеціальністю.

Відповідно до вищезазначених пунктів особи, яким присвоєна (підтверджена) кваліфікаційна категорія, проходять атестацію на її підтвердження не рідше одного разу на п’ять років.

На бажання спеціаліста атестація на присвоєння кваліфікаційної категорії може бути проведена і через менший строк, але не раніше ніж через один рік з моменту попередньої атестації.

Відповідно до п. 2.1 Положення про порядок проведення атестації провізорів, затвердженого наказом МОЗ України від 12.12.2006 № 818: атестації на визначення рівня знань та практичних навиків з присвоєнням (підтвердженням) фаху “провізор-спеціаліст” підлягають особи, які закінчують навчання в інтернатурі та через кожні п’ять років після проходження курсів підвищення кваліфікації, якщо провізор не атестується на кваліфікаційну категорію.

Зазначена атестація з присвоєнням (підтвердженням) фаху “провізор-спеціаліст” має передувати зайняттю особою провізорської посади в закладах охорони здоров’я, що відповідає цій спеціальності.

Провізори, які не працювали за конкретною провізорською спеціальністю більше п’яти років, та провізори, які своєчасно не пройшли атестацію на присвоєння (підтвердження) кваліфікаційної категорії або яким відмовлено в присвоєнні (підтвердженні) другої кваліфікаційної категорії, не можуть займатися провізорською діяльністю з цієї спеціальності без попереднього проходження атестації на визначення рівня знань та практичних навиків з присвоєнням (підтвердженням) фаху “провізор-спеціаліст”.

Час навчання в аспірантурі за фахом, перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку не зараховуються до строку перерви в роботі за спеціальністю.

Згідно п. 3.1 Положення про порядок проведення атестації провізорів, затвердженого наказом МОЗ України від 12.12.2006 № 818: до атестації на присвоєння кваліфікаційних категорій допускаються провізори-спеціалісти за спеціальностями, передбаченими Номенклатурою провізорських спеціальностей, що отримали сертифікат провізора – спеціаліста та закінчили протягом року перед атестацією передатестаційний цикл у навчальному закладі післядипломної освіти або на факультеті післядипломної освіти.

Відповідно до п. 2.1 Положення про порядок проведення атестації фармацевтів, затвердженого наказом МОЗ України від 12.12.2006 № 818: до атестації на присвоєння кваліфікаційної категорії допускаються фармацевти, які закінчили протягом року перед атестацією курси підвищення кваліфікації у навчальному закладі післядипломної освіти або на факультеті післядипломної освіти.

П. 4.1 Положення про порядок проведення атестації провізорів, затвердженого наказом МОЗ України від 12.12.2006 № 818 та п. 3.1 Положення про порядок проведення атестації фармацевтів, затвердженого наказом МОЗ України від 12.12.2006 № 818 встановлено, що атестації на підтвердження кваліфікаційної категорії підлягають провізори/фармацевти, яким присвоєні кваліфікаційні категорії, у строк до 5 років з дня проведення попередньої атестації.

Згідно п. 4.2 Положення про порядок проведення атестації провізорів, затвердженого наказом МОЗ України від 12.12.2006 № 818 та п. 3.2 Положення про порядок проведення атестації фармацевтів, затвердженого наказом МОЗ України від 12.12.2006 № 818: від атестації на підтвердження фаху “провізор-спеціаліст” та на підтвердження кваліфікаційної категорії провізорів і фармацевтів звільняються жінки, які перебувають у відпустці в зв’язку з вагітністю та пологами, а також особи, що перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Термін їх чергової атестації відповідно переноситься.

У разі виробничої необхідності або з інших об’єктивних причин термін атестації провізорів/фармацевтів на підтвердження кваліфікаційної категорії може бути перенесено наказом Державної служби, де має атестуватися провізор/фармацевт на строк не більше одного року.

Офіційний лист

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Увага інформація!!!

Наступна

Інформація щодо маркування, що наноситься на етикетку, зовнішню та внутрішню упаковку лікарського засобу