Інформація щодо норм обов’язкового створення безбар’єрного простору в Україні для маломобільних груп населення

Опубліковано 25.07.2019 о 14:16

Суб’єктам господарювання, які займаються реалізацією (торгівлею), зберіганням та використанням лікарських засобів

 

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Полтавській області (далі – Служба) інформує, що відповідно до вимог Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2016 № 929 (далі – Ліцензійні умови), ліцензіат, який провадить діяльність з роздрібної торгівлі лікарськими засобами, зокрема створює необхідні умови для доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до приміщень відповідно до державних будівельних норм, правил і стандартів.

Аптеки та їх структурні підрозділи повинні відповідати нормам щодо обов’язкового створення безбар’єрного простору в Україні для маломобільних груп населення, а саме ДБН В.2.2-40:2018 «Будинки і споруди. Інклюзивність будівель і споруд. Основні положення», зокрема, у частині створення необхідних умов для доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до приміщень.

Маломобільні групи населення (далі – МГН) – це люди, що відчувають труднощі при самостійному пересуванні, одержанні послуги, необхідної інформації або при орієнтуванні в просторі. До МГН віднесені особи з інвалідністю, люди з тимчасовим порушенням здоров’я, вагітні жінки, літні люди, люди з дитячими колясками.

Враховуючи вимоги даного ДБН, суб’єкти господарювання можуть застосовувати також розумне пристосування у частині створення необхідних умов для доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до приміщень.

«Розумне пристосування» – це індивідуальне архітектурно – планувальне рішення, що забезпечує МГН мінімальний стандарт доступності в умовах реконструкції, реставрації, капітального ремонту та технічного переоснащення існуючих житлових будинків та громадських будівель і споруд. Розумним пристосуванням можуть бути допоміжні технічні засоби та механізми (пандуси, підйомні пристрої, механізми, переносні апарелі).

«Кнопка дзвінка виклику» співробітника суб’єкта обслуговування не може бути елементом доступності, а також «розумним пристосуванням» його до потреб МГН.

Згідно з частиною першою статті 9 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» ліцензіат зобов’язаний виконувати вимоги ліцензійних умов відповідного виду господарської діяльності, а здобувач ліцензії для її одержання – відповідати ліцензійним умовам.

Таким чином, якщо необхідні умови для доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до приміщення аптечного закладу не створені/не відповідають ДБН В.2.2-40:2018, ліцензіат повинен вжити заходів щодо приведення їх у відповідність до Ліцензійних умов, зокрема, шляхом реконструкції та/або технічного переоснащення.

Офіційний лист

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Інформація для керівників лікувально – профілактичних закладів

Наступна

Інформація щодо профілактичного наркологічного огляду і порядку його проведеня