Інформація щодо порядку відпуску рецептурних лікарських засобів з аптечних закладів та лікувально-профілактичних закладів

Опубліковано 16.11.2020 о 09:59

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Чернівецькій області (далі – Служба), листом від 04.11.2020 № 275-01.1.1/02/05.25-20, на виконання листа Держлікслужби зверталась до субєктів господарювання , які здійснюють роздрібну торгівлю лікарськими засобами, щодо посилення заходів контролю із запобігання безконтрольному прийому антибіотиків та самолікуванню.

Сучасна епідемія COVID – 19 загострила дуже важливу проблему – антибіотикорезистентність. Внаслідок безконтрольного прийому антибіотиків, які часто пацієнти призначають собі самостійно, сформувалась стійка тенденція до нечутливості більшості збудників як раневих так і респіраторних інфекцій до більшості таблетованих антибіотиків. В результаті при розвитку бактеріальних ускладнень резерв доступних антибіотиків скоро буде вичерпано.

Листом від 29.10.2020 № 272 – 01.1.1/02/05.25 – 20 Служба розсилала для врахування в роботі Стандарт фармацевтичної допомоги «Коронавірусна хвороба (COVID19)» (далі – Стандарт), який розповсюджується на всіх юридичних осіб незалежно від їх організаційно-правової форми та форми власності, фізичних осіб -підприємців, які провадять господарську діяльність з роздрібної торгівлі лікарськими засобами та які отримали ліцензію на провадження господарської діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

Відповідно до Стандарту, при зверненні в аптеку осіб зі скаргами з боку дихальної системи, за наявності симптомів (кашель, лихоманка, затруднене дихання) та відсутності загрозливих ознак, провізор (фармацевт) за необхідності може призначити симптоматичне лікування згідно галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я (протоколи провізора (фармацевта) при відпуску безрецептурних лікарських засобів).

Проте попередній аналіз ситуації вказує на можливу подальшу реалізацію аптечними закладами рецептурних препаратів без рецепту, в порушення вимог Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2016 № 929, та Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, затвердженого наказом Міністерства охорони здоровя України від 19.07.2005 № 360.

Відповідно до Протоколу «Надання медичної допомоги для лікування коронавірусної хвороби (COVID — 19)», затвердженого наказом Міністерства охорони здоровя України від 02 квітня 2020 року №762 (у редакції наказу Міністерства охорони здоров’я України від 11 листопада 2020 року № 2583), при підозрі чи підтвердженій інфекції COVID — 19 з легким перебігом рекомендовано не призначати антибіотики в лікувальних або профілактичних цілях. В перважній більшості випадків призначення антибактеріальних препаратів амбулаторним пацієнтам є недоцільним. При підозрі чи підтвердженій інфекції  COVID — 19 із середньотяжким перебігом не призначати антибіотики без наявності клінічної підозри на бактеріальну інфекцію.

Керівників аптечних закладів прошу взяти під особистий контроль дотримання аптечними закладами вимог Порядку під час продажу лікарських засобів, які відпускаються за рецептом та провести ряд заходів щодо розміщення в доступному для споживача місці інформації про порядок відпуску таких препаратів з аптек та їх структурних підрозділів, інформування населення про ризики самолікування, проведення періодичного навчання персоналу з метою підвищення загальної кваліфікації у частині належного дотримання політики у сфері якості тощо.

Разом з тим нагадуємо, що відповідальність за продаж лікарських засобів в аптечних закладах без рецепта у заборонених законодавством випадках встановлена статтею 424 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

За наявності додаткових запитань, звертайтесь до відповідальної особи Олесі Блажієвської за номером тел. (0372)52-22-60 або відповідні запитання та пропозиції надсилайте в електронному вигляді на адресу Blazhiievska_OM@dls.gov.ua.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Cлужба продовжує свою роботу в умовах карантину

Наступна

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Чернівецькій області нагадує, що планову атестацію фармацевтичних працівників відтерміновано на період карантину