Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Полтавській області наголошує про необхідність додержання умов зберігання лікарських засобів у зимовий період (лист від 29.11.2023 №737-01.1/02/05.17-23)

Опубліковано 29.11.2023 о 14:35

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Полтавській області (далі – Служба) наголошує про необхідність додержання умов зберігання лікарських засобів у зимовий період, а саме: для належного зберігання ліків критично необхідним є наявність світла та тепла, тому ліцензіат зобов’язаний максимально забезпечити належні умови зберігання лікарських засобів. Важливо, щоб знеструмлення не застало зненацька.

Служба рекомендує:

– заздалегідь подбати про альтернативні засоби електроенергії та тепла, по можливості придбати бензинові або дизельні генератори, повербанки, портативні електростанції, кондиціонери та обігрівачі різних типів;

– розробити в системі якості лікарських засобів письмові інструкції на випадок відключення світла та провести навчання персоналу щодо забезпечення належних умов зберігання лікарських засобів, визначених виробником.

Аптечним мережам, варто визначити аптечні заклади, які будуть забезпечені альтернативними засобами електроенергії, до яких у разі відключення світла переміщатимуться лікарські засоби із інших аптечних закладів на тимчасове зберігання.

Аптечним закладам, які не забезпечені альтернативними засобами світла, слід подбати про переміщення лікарських засобів в аптечні заклади інших суб’єктів господарювання, а також, по-можливості до лікувальних закладів (на договірній основі, за згодою).

Також нагадуємо про забезпечення умов зберігання лікарських засобів під час транспортування. Для цього необхідно забезпечити аптечні заклади сумками-холодильниками, ізотермічними контейнерами, термобоксами, термоконтейнерами та засобами для фіксації температурного режиму.

Наголошуємо, що ліки, які зберігаються із порушенням температурного режиму, стають непридатними до вживання. Особливу увагу рекомендуємо звернути на зберігання інсулінів та імунопрепаратів, зокрема вакцин.

Лист

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Оформлення та подання документів до Держлікслужби (лист від 29.11.2023 №735-01.1/02/05.17-23)

Наступна

Наказ МОЗ України від 30.11.2023 № 2039 "Про декларування зміни оптово-відпускних цін на лікарські засоби станом на 27 листопада 2023 року" (лист від 04.12.2023 №743-02.2/02/05.17-23)