Про обов’язковість реєстрації аптек в ЕСОЗ i відпуску рецептурних лікарських засобів за електронним рецептом з 01 квітня 2023 року

Опубліковано 28.03.2023 о 11:57

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Кіровоградській області відповідно до листа Держлікслужби інформує про наступне.

З 1 квітня 2023 р. запроваджуються електронні рецепти на всі рецептурні лікарські засоби.

Постановою Кабінету Міністрів України від 27.09.2022 № 1055 внесено зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), відповідно до яких ліцензіат, який провадить господарську діяльність з роздрібної торгівлі лікарськими засобами, зобов’язаний до 31 березня 2023 р. підключитися до електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ). Винятком з даної вимоги є ліцензіати, які здійснюють господарську діяльність через аптеки та їх структурні підрозділи, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій, або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні).

Для того, щоб зареєструватися в ЕСОЗ, аптекам необхідно:

  1. Обрати медичну інформаційну систему (МІС), яка має необхідний функціонал. Перелік підключених МІС можна знайти на сайті системи – ehealth.gov.ua у розділі «Підключені до ЕСОЗ МІС».

Під час вибору МІС та укладення договору про надані послуги необхідно звернути особливу увагу на послуги з навчання та підтримки як одні з пріоритетних вимог;

  1. Забезпечити працівників закладу кваліфікованим електронним підписом (на захищеному носії);
  2. Зареєструвати заклад, його підрозділи та фармацевтичних працівників, які будуть здійснювати відпуск рецептурних ліків в ЕСОЗ через МІС.

На цьому етапі можна звернутися до представників МІС за консультацією щодо коректного внесення даних.  

Перехідний період триватиме протягом дії воєнного стану в Україні. На цей час передбачено функціонування як паперових, так і е-рецептів.

Паперові рецепти виписуватимуться у таких випадках:

–        якщо пацієнт обрав саме таку форму рецепта на лікарські засоби, які він оплачуватиме власним коштом;

–        у разі відсутності технічної можливості на період дії воєнного стану (відсутність світла, зв’язку у закладі охорони здоров’я);

–        у разі виникнення збою у роботі центральної бази даних ЕСОЗ, який унеможливлює виписування е-рецептів;

–        на екстемпоральні лікарські засоби;

–        на лікарські засоби, які відпускаються на пільгових умовах за рахунок коштів місцевих бюджетів згідно з постановою КМУ від 17.08.1998 р. № 1303;

–        на рецептурні ліки, які призначаються фельдшерами, за винятком наркотичних, отруйних та сильнодіючих лікарських засобів, а також лікарських засобів і медичних виробів, які підлягають реімбурсації.

Виписувати е-рецепт може будь-який лікар, зареєстрований в ЕСОЗ, що має електронний кваліфікований підпис. Також неважливо, в якому закладі охорони здоров’я лікар працює — державному, приватному, комунальному, чи він зареєстрований як фізична особа — підприємець.

Під час відпуску рецептурних ліків, окрім наркотичних та реімбурсованих, для погашення е-рецепта фармацевту не потрібно буде накладати кваліфікований електронний підпис.

Фармацевт може відпустити меншу кількість препарату, ніж та, що вказана в е-рецепті, якщо пацієнт придбаває ліки за власний кошт. У такому разі відвідувач може декілька разів звертатися з е-рецептом в аптеки для отримання препарату до досягнення кількості, вказаної в е-рецепті.

Строк дії е-рецепта на звичайні рецептурні препарати становить 30 днів, а на наркотичні препарати — 10 днів. Ці строки передбачені наказом № 360.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Запровадження з 1 квітня е-рецепта: особливості перехідного періоду

Наступна

ЯК ДІЗНАТИСЯ, ЧИ Є КОНКРЕТНИЙ ЛІКАРСЬКИЙ ЗАСІБ РЕЦЕПТУРНИМ?