Про створення мобільних аптечних пунктів

Опубліковано 27.11.2023 о 15:29

Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками нагадує, що 4 серпня Уряд ухвалив постанову, якою дозволив створювати мобільні аптечні пункти. Зазначені мобільні аптеки працюватимуть виключно у сільській місцевості, де відсутні стаціонарні аптечні пункти а також, на період воєнного стану, на прифронтових територіях та у зонах надзвичайних ситуацій. Створювати такі аптеки зможуть суб’єкти господарювання, які мають ліцензії з роздрібної торгівлі лікарськими засобами і, відповідно, вони будуть функціонувати як транспортний засіб ліцензіата.

У ліцензійних умовах прописані вимоги щодо створення мобільних аптек: наявність водія та не менше одного фармацевтичного працівника, який безпосередньо відпускатиме лікарські засоби (наявність завідувача у мобільній аптеці не є обов’язковою); також, автомобіль повинен містити на зовнішніх поверхнях напис «мобільний аптечний пункт» та інформацію про приналежність до певного ліцензіата та бути необхідної площі для забезпечення належного зберігання та реалізації лікарських засобів, медичних виробів, розміщення касового апарата, холодильного обладнання, місця для санітарної обробки рук; здійснюватися контроль за температурою і відносною вологістю повітря.

Контроль за діяльністю мобільних аптек покладається на Державну службу України з лікарських засобів та контролю за наркотиками. Відомості про відповідні автомобільні транспортні засоби, повинні бути внесені до ліцензійного реєстру, а маршрут мобільного аптечного пункту надано до Держлікслужби та органу місцевого самоврядування повідомлення.  Звертаємо увагу, що забороняється використання одного й того ж мобільного аптечного пункту одночасно двома і більше ліцензіатами.

Асортимент лікарських засобів, які можна буде придбати у мобільній аптеці, визначатиме ліцензіат. Відпускатимуться як безрецептурні, так і рецептурні ліки (за наявності рецепту електронного або паперового),  продаж наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у мобільних аптеках заборонено. Також у мобільному аптечному пункті будуть доступні лікарські засоби, які підлягають реімбурсації за програмою «Доступні ліки».

(За матеріалами офіційного сайту Держлікслужби)

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Про зміни щодо атестації

Наступна

Керівникам та уповноваженим особам аптечних закладів Кіровоградської області