Термін дії рецепту на лікарські засоби

Опубліковано 22.02.2023 о 14:01

У споживачів можуть виникнути питання  скільки діє вже виписаний рецепт та стосовно термінів отриманні повторного рецепту.

Відповідно до «Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення», затверджених наказом МОЗ України від 19.07.2005 року № 360, рецепти на лікарські засоби, виписані на рецептурних бланках форми № 1 (ф-1) – на лікарські засоби (крім наркотичних лікарських засобів) та виробів медичного призначення – дійсні протягом одного місяця з дня виписування, а на спеціальних рецептурних бланках форми № 3 (ф-3) – на наркотичні (психотропні) лікарські засоби – протягом десяти днів з дня виписування. Строк дії електронного рецепта відповідає строку дії рецепта, виписаного на рецептурному бланку форми № 1 (ф-1)/№ 3 (ф-3), від дати накладення кваліфікованого електронного підпису на рецепт в електронній системі охорони здоров’я.

Новий рецепт на лікарський засіб, який підлягає реімбурсації (програма «Доступні ліки»), з однаковою міжнародною непатентованою назвою (МНН),  може бути виписаний не раніше ніж:

  • за 7 днів до закінчення строку, на який було виписано попередній лікарський засіб, якщо такий строк становить або перевищує 21 день;
  • за 3 дні до закінчення строку, на який було виписано попередній лікарський засіб, якщо такий строк є меншим за 21 день.

Новий електронний рецепт на наркотичний лікарський засіб з однаковою МНН виписується пацієнту не раніше, ніж за 3 дні до дати закінчення попереднього курсу лікування пацієнта за електронним рецептом на такий лікарський засіб.

Держлікслужба закликає бути відповідальними в споживанні лікарських засобів та подбати про наявність ліків життєвої необхідності. 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Підписано Меморандум про співпрацю між Державною службою з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Волинській області та Волинським національним університетом імені Лесі Українки

Наступна

Рік незламності: підсумки діяльності Держлікслужби у 2022 році