Всесвітній тиждень правильного використання антибіотиків: візит в аптеку

Опубліковано 21.11.2023 о 15:31

18-24 листопада 2023 року відзначають Всесвітній тиждень правильного використання антибіотиків, метою якого є підвищення обізнаності громадськості в про проблему стійкості до антибактеріальних лікарських засобів.

Основними причинами тотального поширення антибіотикорезистентності стали надмірне та нераціональне застосування антибіотиків, у т.ч. сильнодіючих і широкого спектру, їх безрецептурний продаж, недостатня поінформованість і недооцінка ситуації медичними та фармацевтичними працівниками.

Коли антибіотики можна було придбати без рецепта, поширення резистентності до них відбувалось особливо швидко.

Тож впровадження електронного рецепта (е-рецепт) на антибактеріальні препарати має за мету мінімізувати неконтрольоване та самовільне вживання антибіотиків, яке, своєю чергою, стимулює глобальну проблему антибіотикорезистентності.

Українські аптеки з серпня 2022 року відпускають антибіотики за е-рецептом. Виняток становлять аптеки, розташовані на окупованих територіях або в зоні ведення бойових дій.

Про відпуск антибактеріальних лікарських засобів за е-рецептом поспілкувався із фармацевтами заступник Голови Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками Володимир Короленко під час візиту до однієї з київських аптек.

З працівниками аптеки були обговорені важливі аспекти організації раціональної антибіотикотерапії та вагому роль фармацевтів в роботі з пацієнтами.

Працівник аптеки має порадити відвідувачу утриматись від самолікування, неконтрольованого прийому антибактеріальних препаратів та звернутись до лікуючого лікаря, який в разі необхідності випише відповідний е-рецепт.

Роль фармацевта у підборі антибіотика для пацієнта з е-рецептом також є надзвичайно важливою. Фармацевт перевіряє назву діючої речовини, дозу та форму випуску лікарського засобу, який був призначений лікарем. Змінювати їх фармацевт не має права. Однак, з урахуванням вищевикладеного, фармацевт може рекомендувати пацієнту вибір конкретного препарату, враховуючи асортимент антибіотиків, представлених в аптеці, та цінові категорії лікарських засобів.

Таким чином, ефективно запобігти нераціональному використанню антибіотиків та подальшому поширенню антибіотикорезистентності можливо лише спільними зусиллями як медичних, так і фармацевтичних працівників. Велику роль також відіграє запровадження відпуску антибактеріальних лікарських засобів виключно за е-рецептами, що запобігає їх неконтрольованому придбанню та використанню пацієнтами.

Всесвітній тиждень правильного використання антибіотиків триває…

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Народні депутати ухвалили рішення підтримати проєкт Закону № 10221 щодо захисту медичних працівників

Наступна

Проведено зустріч з представниками аптек та професійних організацій вітчизняного фармацевтичного ринку