Голова Держлікслужби взяла участь у відкритті Міжнародної науково-практичної конференції "Біотехнологія та її роль в забезпеченні здоров'я людей та тварин"

Опубліковано 18.05.2018 о 00:00

 

 

16 травня 2018 року Голова Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками Наталія Гудзь взяла участь у відкритті Міжнародної науково-практичної конференції «Біотехнологія та її роль в забезпеченні здоров’я людей та тварин», яка була організована Держпродспоживслужбою України та Державним науково-контрольним інститутом біотехнології і штамів мікроорганізмів – провідною установою в галузі розробки, експертизи, реєстрації та контролю якості ветеринарних імунобіологічних препаратів, 20-ти річчю якої і було присвячено конференцію.

Виступаючи з вітальним словом до учасників заходу Наталія Гудзь зауважила, що з моменту заснування Інституту у 1998 році започаткувалася його тісна співпраця з Державним підприємством «Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів», яке входить до сфери управління Держлікслужби, саме на ниві розробки першої української незалежної Фармакопеї. Активна робота у цьому напрямку розпочалася у 2007 – 2009 роках, коли Інститут було залучено до розробки Доповнення 3 до першого видання Державної Фармакопеї України (ДФУ). Зокрема, у цьому Доповненні вперше було представлено такі загальні статті як «Вакцини для застосування людиною» та «Вакцини для застосування в ветеринарії», загальні статті на наступні лікарські форми – Ветеринарні лікарські засоби для зовнішнього застосування, Внутрішньо маточні лікарські засоби для застосування у ветеринарії, Внутрішньо рубцеві засоби та ін. З того часу Інститут став постійним консультантом та розробником монографій і статей щодо біологічних методів випробувань вакцин, імуносироваток для застосування людиною та у ветеринарній медицині. На даний час вже підготовлено проект Доповнення 3 до другого видання ДФУ, що має на меті імплементувати більшість статей Європейської Фармакопеї, які стосуються виробництва та контролю якості ветеринарних препаратів.

«І сьогодні мені б хотілося започаткувати співпрацю між Держлікслужбою і Держпродспоживслужбою України з метою сприяння виходу українських ветеринарних препаратів на світовий ринок – зазначила Наталія Гудзь – а дієвими механізмами для цього є активне впровадження у ветеринарне виробництво Настанови «Належна виробнича практика» (GMP), здійснення контролю готових ветеринарних препаратів за високими європейськими стандартами та якнайшвидше набуття нашою державою в особі  Держпродспоживслужби України членства у РIC/S – Міжнародній системі співробітництва фармацевтичних інспекцій (Pharmaceutical Inspection Co-operation Scheme), дійсним учасником якої Держлікслужба є вже восьмий рік поспіль, починаючи з 1 січня 2011 року».

«Завдяки нашій участі в РIC/S українські виробники фармацевтичної продукції вже освоїли ринки більш ніж 50 країн світу і я дуже хочу, щоб поряд з представниками Держлікслужби на засіданнях РIC/S якомога швидше своє достойне місце зайняла і Держпродспоживслужба України. Маю надію, що сьогодні ми почнемо спільний рух у цьому напрямку» – наголосила очільник Держлікслужби.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Вітання Голови Держлікслужби до Всесвітнього дня вишиванки

Наступна

Проведено громадську експертизу діяльності Держлікслужби