Голова Держлікслужби України Михайло Пасічник очолив українську делегацію до Страсбурга

Опубліковано 07.10.2014 о 00:00

Описание: IMG_6706[1] (1)В рамках офіційного візиту ГоловаДержлікслужби України Михайло Пасічник виступив з привітанням на міжнародній конференції «EDQM: 50 років лідерства з якості лікарських засобів – на шляху до майбутнього», організованій Європейським Директоратом з якості лікарських засобів та охорони здоров’я Ради Європи (EDQM) 6-8 жовтня 2014 року в м. Страсбург, Французька Республіка. Ця конференція проводиться на найвищому рівні у приміщенні Палацу Європи. У заході беруть участь 300 делегатів та експертів з понад 40 країн, що відповідають за розробку, виробництво, контроль якості та реєстрацію лікарських засобів.

Під час виступу Михайло Пасічник наголосив, що Україна нещодавно приєдналася до Конвенції з розробки Європейської Фармакопеї і з 18 березня 2013 року набула статусу 38-ї країни-члена Європейської Фармакопеї. Без перебільшення це величезний здобуток регуляторних органів України, що забезпечує повноцінну участь українських представників у процесі розробки європейських стандартів для лікарських засобів та охорони здоров’я.

Цим кроком Україна підтвердила свій намір поглиблювати співробітництво у сфері охорони здоров’я на прикладі країн-членів ЄС з використанням належних практик у різних сферах роботи.

Черговим важливим кроком для Держлікслужби України є співробітництво з ЄДКЛЗ щодо систем з обліку та відстеження лікарських засобів. Можливість обговорення цих питань дозволила визначити ряд пріоритетних напрямків діяльності та прийняти ключові регуляторні рішення, які дадуть можливість у майбутньому запровадити дану систему і в Україні.

Ще одним із останніх досягнень є те, що Державне підприємство «Центральна лабораторія з аналізу якості лікарських засобів і медичної продукції», яка підпорядкована Держлікслужбі України, і яку на цій Конференції представляє її директор Роман Маркін, у 2012 році було визнано асоційованим членом Загальноєвропейської мережі офіційних контрольних лабораторій. Це також накладає додаткові зобов’язання щодо дотримання найвищих стандартів у повсякденній діяльності, оскільки після приєднання України до Конвенції про розробку Європейської фармакопеї з березня 2013 р. Центральна лабораторія набула статусу повноправного члена європейської мережі офіційних контрольних лабораторій з лікарських засобів (OMCL).

Експерти від України представлені в робочих групах Європейської Фармакопеї і ГоловаДержлікслужби України подякували за унікальну можливість прийняти участь у розробці європейських стандартів якості та зміцнити співпрацю з європейськими країнами у галузі лікарських засобів та охорони здоров’я з метою обміну знаннями та досвідом для поліпшення суспільної охорони здоров’я.

Описание: IMG_6713[1]Серед інших здобутків України, які ініційовані змінами до європейського законодавства і які розроблені Європейським Директоратом – це, звичайно, конвенція MEDICRIME щодо фальсифікованих лікарських засобів та подібних злочинів. Багато положень цієї Конвенції, яка вже ратифікована Україною, наразі внесені у вітчизняне законодавство, зазначив Михайло Пасічник. Окрім того нині проводиться різнопланова та ефективна робота щодо сертифікації АФІ.

Україна пишається тим, що ми одні з перших серед країн СНД почали запроваджувати новітні підходи, керуючись європейськими вимогами.

Це дозволяє не тільки покращувати регуляторну політику, але й отримувати переваги через обмін досвідом з країнами-членами Європейської Фармакопеї, гармонізацію міжнародних вимог, через постійну роботу з представниками промисловості, яка здійснюється Європейським Директоратом.

Михайло Пасічник висловив подяку директору Європейського директорату з якості лікарських засобів та охорони здоров’я доктору Сюзанні Кейтель за її активну позицію, постійну підтримку українських регуляторних органів та досягнення очолюваного нею Директорату Ради Європи, а також іншим співробітникам EDQM, які працюють з регуляторними органами України та іншим державам-членам Європейської Фармакопеї.

Михайло Пасічник підкреслив, що Держлікслужба України високо цінує здобутки EDQM і буде продовжувати активно працювати у напрямку забезпечення якості лікарських засобів та охорони здоров’я.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Голова Держлікслужби України Михайло Пасічник приймає участь у міжнародній конференції "Європейський директорат з якості лікарських засобів та охорони здоров'я: 50 років лідерства з якості лікарських засобів - на шляху до майбутнього"

Наступна

Голова Держлікслужби України провів переговори з Директором EDQM Сюзанною Кейтель.