Голова Держлікслужби України Михайло Пасічник зустрівся з представниками фармацевтичної спільноти Вінничини

Опубліковано 04.08.2014 о 00:00

31 липня 2014 Голова Державної служби України з лікарських засобів Михайло Пасічник здійснив робочу поїздку доВінницької області. Основною метою візиту стала оцінка роботи фармацевтичної галузі регіону.

М. Пасічник відвідав фармацевтичні підприємства області та військовий шпиталь. Він також провів відкриту нараду з представниками фармацевтичної галузі Вінницької області, в якій взяли участь близько 200 працівників аптек. Основна мета заходу – побудова конструктивного діалогу з представниками регіонального фармацевтичного бізнесу, що дозволить успішно вирішувати проблеми фармацевтичної галузі.

Відкриваючи нараду, Михайло Пасічник зазначив, що візит до Вінниці аж ніяк не випадковий, адже цей регіон має дуже цікаву структуру суб’єктів роздрібної реалізації лікарських засобів в розрізі форм власності і займає 3-е місце в Україні за кількістю фізичних осіб – підприємців (ФОП). Так, на сьогодні у Вінницькій обл. таку діяльність здійснюють 338 ліцензіатів, з яких 253 ФОП і 85 юридичних осіб.

М. Пасічник заявив, що основним завданням Держлікслужби є виявлення всіх проблемних питань, які накопичилися сьогодні, і пошук шляхів їх вирішення. Голова Держлікслужби зазначив, що за останні 10 років в сфері регулювання фармацевтичної галузі України були зроблені значні кроки в бік європейської інтеграції, однак багато питань залишаються відкритими. Так, 17 червня 2014 за ініціативою Держлікслужби та за підтримки Міністерства охорони здоров’я відбулася розширена нарада «Професійний діалог: громадські ініціативи в регуляторному просторі фармацевтичної галузі».

В ході цього заходу були позначені ключові проблеми роботифармринку України. За результатами наради створено п’ять робочих груп, які опрацьовують такі питання, як належна виробнича практика (GMP), ліцензування імпорту, контроль якості, ліцензування оптової та роздрібної торгівлі, оборот виробів медичного призначення. Проекти документів, які обговорюються в ході засідань робочих груп, розміщені на офіційному сайті Держлікслужби і М. Пасічник закликав усіх бажаючих приєднатися до їх обговорення.

Крім розгляду ключових питань, М. Пасічник повідомив, що сьогодні також ведеться робота у сфері вирішення таких проблем, як зберігання лікарських засобів, професійна підготовка працівників аптечних установ, скасування дублюючих норм у сфері контролю якості лікарських засобів тощо.

Захід продовжився у рамках відкритого діалогу, на якому присутні могли задати свої питання. Зокрема, учасників цікавили питання реалізації Пілотного проекту з впровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою, перевірок аптечних установ на відповідність Ліцензійним умовам.

М. Пасічник зауважив, наразі обговорюється можливість передачі повноважень з ліцензування в регіони. Для суб’єктів роздрібної реалізації проведення перевірок – один з найбільш важливих аспектів. Держлікслужба пропонує прийняти постанову Кабміну, яка розділяє суб’єктів за ступенем ризику господарської діяльності, тобто аптечні підприємства, у яких тривалий час були відсутні порушення або порушення були своєчасно усунені, будуть переводитися в групи з низьким ступенем ризику і, відповідно, будуть перевірятися рідше. Проект постанови опублікований на сайті Держлікслужби.

Олександр Мудрий, директор приватного підприємства «Конекс», представив своє бачення вирішення питання з професійної підготовки персоналу аптечного закладу. На його думку, необхідно скоротити передбачений сьогодні в Ліцензійних умовах стаж роботи провізора для можливості вступу ним на посаду завідувача. Так як на сьогодні існує проблема кваліфікованих кадрів, особливо в сільській місцевості. Також, виступаючий порадив використовувати досвід Польщі, де діє громадська організація «Аптечна палата», до якої зобов’язані вступати всі працівники аптечних установ, і запропонував створити аналогічну організацію за участюДержлікслужби.

М. Пасічник підтримав цю ініціативу і повідомив, що на сьогодні вДержлікслужбі це питання обговорюється на рівні відповідної робочої групи.

Едуард Креницин, директор ПП «Авіценна», позначив різні умови оподаткування для юридичних та фізичних осіб. Коментуючи дану заяву, М. Пасічник підкреслив, що питання оподаткування не входять до компетенціїДержлікслужби. Її робота спрямована на те, щоб всі аптечні установи незалежно від форми власності мали ліцензію, кваліфікований персонал і працювали відповідно до вимог Ліцензійних умов. Глава Держлікслужбизазначив, що положення Податкового кодексу не передбачають обов’язкової наявності у таких суб’єктів фіскальних касових апаратів. У той же час Держлікслужба повинна мати можливість відстежити ланцюжок постачання того чи іншого препарату в аптеку.

 

За матеріалами щотижневика «Еженедельник Аптека»

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Візит Голови Державної служби України з лікарських засобів

Наступна

Голова Держлікслужби України відвідав Військово-медичний клінічний центр Центрального регіону МО України