Держлікслужба забезпечує рівні права для усіх суб'єктів фармринку

Опубліковано 12.11.2014 о 00:00

DSCF9161DSCF9173

DSCF9189DSCF9201

Голова Держлікслужби України Михайло Пасічник 10-11 листопада перебував з робочим візитом у Одесі та Миколаєві, де провів низку зустрічей з фармацевтичною громадою та керівниками Держлікслужб Одещини, Миколаївщини, Херсонщини та Кіровоградщини.

У ході відкритого діалогу учасники ринку мали нагоду обговорити з очільником Держлікслужби нагальні проблеми функціонування регіонального фармринку, отримати відповіді на запитання, поділитись власними поглядами на сучасний стан галузі. Специфіка роздрібного сегменту ринку південного регіону полягає у високій концентрації ФОП у структурі суб’єктів господарювання. Так, наприклад, у Миколаївській області частка ФОП серед ліцензіатів складає 81,3%, в той же час їм належить 41,1% місць провадження діяльності (аптек та аптечних пунктів). З огляду на це Михайло Пасічник розповів про перспективи діяльності суб’єктів господарювання — ФОП та наголосив, що з точки зору Держлікслужби усі без виключення суб’єкти господарювання мають однакові права у отриманні ліцензій та обов’язки у дотриманні ліцензійних умов. Вибір організаційно-правової форми господарювання — юридична особа чи ФОП — це прерогатива власника бізнесу і в господарську діяльність Держлікслужба не втручається.

«У своїй роботі Держлікслужба націлена, насамперед, на захист прав пацієнта на отримання якісних та безпечних ліків, тому для неї, як регулятора і контролера, важливо розуміти шлях потрапляння препарату від виробника до споживача, тобто мати можливість виявити джерело появи на ринку неякісної продукції та відстежити ланцюг поставки», — підкреслив Михайло Пасічник. У ході зустрічі миколаївські фармацевти не згадали жодного випадку утиску ФОП у своїх правах чи дискримінації зі сторони посадових осіб Держлікслужби за останні 4 місяці. Під час дискусії представники ФОП області висловлювали підтримку Держлікслужбі у діяльності з удосконалення нормативно-правового поля фармацевтичної галузі, та її роздрібного сегменту.

«Держлікслужба України та суб’єкти господарювання повинні мати спільну мету: тільки якісні ліки для українців! Спільні дії у боротьбі з неякісною та фальсифікованою продукцією є особливо актуальними з огляду на тимчасове обмеження контрольних функцій Держлікслужби та недавній факт викриття у Харкові неліцензійного виробництва лікарських засобів, підозрілих щодо фальсифікації. Михайло Пасічник закликав представників роздрібної мережі прискіпливо здійснювати вхідний контроль уповноваженими особами, перевіряти за ліцензійним реєстром нових постачальників та з особливою обережністю ставитись до цінових пропозицій на ліки, які значно нижчі за середньоринкові. У разі виникнення сумнівів потрібно негайно звернутись до Держлікслужби України чи її територіальних органів.

Тема виготовлення лікарських засобів в умовах аптеки викликала жвавий інтерес в учасників наради. Вони позитивно сприйняли ініціативу Михайла Пасічника про проведення на базі однієї з аптек регіональної, а, можливо, всеукраїнської наради-семінару, присвяченої питанням функціонування екстемпорального виготовлення лікарських засобів.

Голова Держлікслужби України поділяє ідею професійного фармацевтичного самоврядування, яка заслуговує на особливу увагу і є позитивною. Зокрема, він зазначив, що ліцензування фармацевтичного бізнесу як в Україні, так і в країнах ЄС є прерогативою державних органів влади. В той же час у рамках децентралізації функції з ліцензування, можливо, варто було б передавати на місця — територіальним підрозділам. А орган професійного самоврядування, наприклад, Фармацевтична палата за прикладом Польщі, міг би займатись питаннями підвищення кваліфікації, допуску до роботи за фахом тощо.

Завершуючи робочу нараду, Михайло Пасічник закликав представників професійних громадських організацій південного регіону активно долучатись до створення та обговорення проектів нормативно-правових актів, брати участь у засіданнях робочих груп та запросив на зустріч до Держлікслужби України.

Під час перебування в Одесі та Миколаєві Голова Держлікслужби відвідав територіальні органи та аптечні заклади, а також провів зустріч з першим заступником голови Миколаївської обласної держадміністрації Миколою Романчуком. 

 

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

В Держлікслужбі України 23.07.2014 відбулося засідання робочої групи з питань GMP

Наступна

Уряд ухвалив зміни до Порядку здійснення державного контролю якості