Держлікслужба продовжує роботу щодо приведення українського законодавства до норм та стандартів ЄС

Опубліковано 19.04.2024 о 15:30

16 квітня представники Держлікслужби у форматі онлайн взяли участь  у роз’яснювальній зустрічі Європейської комісії з Україною та Молдовою щодо здійснення офіційного скринінгу законодавства в рамках переговорного розділу розділу 28 «Захист прав споживачів та охорона здоров’я».

Від європейської сторони з повідомленнями виступили представники різних директоратів Єврокомісії – Генерального директората з питань суспільства та переговорів про розширення, Генерального директората юстиції, свободи та безпеки і Генерального директората з питань охорони здоров’я та безпеки харчових продуктів.

Представники європейської сторони надали роз’яснення щодо питань, наданих Держлікслужбою стосовно імплементації європейського законодавства, зокрема, Директиви 2001/83/ЄС щодо процедур імпорту лікарських засобів з третіх країн; особливостей проведення лабораторного контролю якості лікарських засобів з третіх країн, обов’язків уповноваженої особи імпортера, видів контролю лікарських засобів в обігу тощо. В ході зустрічі європейські експерти розповіли про останні зміни у законодавстві Євросоюзу, зокрема, щодо обігу лікарських засобів та медичних виробів, розвитку електронної системи охорони здоров’я, трансплантації та донорства крові тощо.

17 квітня 2024 року з метою підготовки до роз’яснювальної зустрічі Європейської Комісії та України щодо здійснення офіційного скринінгу
в рамках переговорного  розділу 1 «Вільний рух товарів», запланованої на 18 та 19 квітня 2024 року, м. Брюссель, Королівство Бельгія) відбулась установча нарада з представниками української делегації. Захід був присвячений проведенню офіційного скринінгу розділу 28 «Захист справ споживачів та охорона здоров’я» Угоди про асоціацію з ЄС для України та Молдови.

Представники Держлікслужби взяли в ній участь як члени делегації України.

18 та 19 квітня 2024 року у гібридному форматі (оффлайн та онлайн) відбулась спільна роз’яснювальна зустріч Європейської Комісії,  України та Молдови щодо здійснення офіційного скринінгу в рамках переговорного розділу 1 «Вільний рух товарів».

На зустрічі, зокрема, розглянуто Регламент (ЄС) № 273/2004 Європейського Парламенту та Ради від 11 лютого 2004 року про прекурсори наркотичних засобів та питання до представників  Європейської Комісії,  та питання, надані Держлікслужбою щодо наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, зокрема, про наявність преференцій в законодавстві ЄС або в національному законодавстві держав-членів ЄС щодо обігу прекурсорів для окремих галузей; налагодження взаємодії цивільних державних органів з контролю за обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів з правоохоронними органами; створення електронних інформаційних систем (реєстрів) у державах-членах ЄС для відстеження торгівлі прекурсорами від імпорту до ЄС або виробництва в ЄС до їх кінцевого використання, експорту з ЄС або знищення та  функціонування таких систем; про порядок маркування прекурсорів у процесі їх обігу.

Проведення роз’яснювальних сесій щодо всіх переговорних розділів заплановано до кінця травня 2024 року.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Спеціалісти Держлікслужби здійснили ознайомчий візит до суб’єкта системи крові Комунальне некомерційне підприємство Київської обласної ради «Київський обласний центр служби крові»

Наступна

Звіт за 15-19 квітня 2024 року