Держлікслужба продовжує роботу щодо запровадження маркування лікарських засобів

Опубліковано 07.08.2019 о 10:32

Учора, 6 серпня, у Держлікслужбі відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Боротьба з фальсифікатом – впровадження пілотного проекту по маркуванню упаковок ліків контрольними (ідентифікаційними) знаками».

У засіданні взяли участь представники фармбізнесу, експерти вітчизняної фармацевтичної галузі, керівництво Держлікслужби.

Боротьба з потраплянням на фармацевтичний ринок України фальсифікованих лікарських засобів є одним з головних завдань Держлікслужби і цей напрям роботи потребує постійної пильної уваги з боку усіх причетних контролюючих органів.

Запровадження принципово нової системи захисту та експрес-аутентифікації лікарських засобів, які знаходяться в обігу в України, може значно підвищити ефективність цієї роботи і продовження розробки та запровадження в Україні QR-кодування упаковок лікарських засобів є важливим її етапом.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 24.07.2019 № 653 з 1 вересня поточного року на території України запроваджується реалізація пілотного проекту з маркування контрольними (ідентифікаційними) знаками та проведення моніторингу обігу лікарських засобів, який буде діяти по 31 грудня 2020 року. Питанням практичної реалізації цього проекту і було присвячено вчорашню зустріч у Держлікслужбі.

Учасники «круглого столу» відзначили важливість піднятих у ході обговорення питань та подальшого спільного руху у напрямку запровадження в Україні QR-маркування лікарських засобів і у зв’язку з цим прийняли рішення звернутися до Міністерства охорони здоров’я України з ініціативою щодо створення відповідної робочої групи, до якої увійшли б представники вітчизняної фармацевтичної галузі, пацієнтських організацій, експерти та фахівці Держлікслужби.

Відзначимо, також, що на сьогоднішній день Держлікслужбою розроблено Концепцію пілотного проекту «Контроль обігу лікарських засобів в Україні» та його пілотної частини «Маркування лікарських засобів», метою якого є створення прототипу інформаційно-аналітичної системи для контролю обігу лікарських засобів та підготовлено проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про лікарські засоби» щодо маркування лікарських засобів ідентифікаційним номером GS1, який наразі опрацьовується з Міністерством охорони здоров’я України

 

Довідково

Основними шляхами надходження на фармацевтичний ринок України фальсифікованих лікарських засобів є:

  • продаж лікарських засобів через кур’єрів, поштовий зв’язок, а також за допомогою мережі Інтернет;
  • контрабандне постачання лікарських засобів;
  • перепакування протермінованих лікарських засобів;
  • виробництво на безліцензійних підприємствах.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Міжнародне повідомлення Всесвітньої організації охорони здоров`я стосовно виявлення на Філіппінах фальсифікованих вакцин та сироватки проти сказу № 8/2019

Наступна

У Держлікслужбі відбулася чергова нарада з питань запровадження маркування лікарських засобів