Держлікслужба та Центр громадського здоров’я МОЗ України провели спільні заходи з перевірки якості лікарських засобів

Опубліковано 09.12.2021 о 09:23

У лютому 2021 року Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками та Центр громадського здоров’я МОЗ України підписали Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю, яким, зокрема, передбачено сприяння проведення лабораторного контролю якості лікарських засобів (ЛЗ), які застосовуються для лікування туберкульозу, ВІЛ-інфекції/СНІДу, гепатиту та замісної підтримуючої терапії.

У грудні 2021 року Центр громадського здоров’я МОЗ України та Держлікслужба отримали результати дослідження якості препаратів замісної підтримувальної терапії, що закуповуються за рахунок коштів державного бюджету. Підставою для його проведення стали скарги від пацієнтів, які приймають метадон та бупренорфін, на якість цих ЛЗ, побічні реакції та неефективність.

Для проведення відповідної перевірки були опитані пацієнти програми замісної підтримувальної терапії, в результаті були визначені конкретні серії ЛЗ, на які були скарги.

Держлікслужбою були відібрані зразки відповідних ЛЗ та передані для лабораторного дослідження до Центральної лабораторії аналізу якості лікарських засобів і медичної продукції.

Результат лабораторного контролю засвідчив, що відібрані зразки ЛЗ відповідають вимогам методів контролю якості до їх реєстраційного посвідчення, таким чином ЛЗ визнані якісними.

Дослідження якості даних ЛЗ було проведено за підтримки Глобального фонду протидії ВІЛ/СНІД, туберкульозу та малярії.

Для перевірки було відібрано зразки ЛЗ у закладах охорони здоров’я
Івано-Франківської, Харківської, Волинської, Львівської та Хмельницької областей.

В рамках проведення лабораторного контролю було перевірено такі показники відібраних ЛЗ:

– однорідність;

– стійкість до роздавлювання;

– супровідні домішки;

– розчинення;

– мікробіологічна чистота;

– кількісне визначення.

 

За матеріалами

https://phc.org.ua/

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

«Держлікслужба інформує про розробку «Атласу ілюстрацій до методів ідентифікації лікарської рослинної сировини в національних монографіях ДФУ»

Наступна

Відбувся семінар ТАІЕХ «Контроль якості і безпечності дієтичних добавок та косметичних виробів. Ключові регуляторні засади»