«Держлікслужба інформує про розробку «Атласу ілюстрацій до методів ідентифікації лікарської рослинної сировини в національних монографіях ДФУ»

Опубліковано 06.12.2021 о 11:37

Державним підприємством «Український науковий фармакопейний центр якості лікарських засобів» розроблено «Атлас ілюстрацій до методів ідентифікації лікарської рослинної сировини в національних монографіях ДФУ» (автори: А.Г. Котов, Е.Е. Котова, О.О. Соколова).

В останні роки потреба в інструментах забезпечення якості для визначення ідентичності й чистоти лікарської рослинної сировини (ЛРС) різко зросла. По-перше, це ботанічна ідентифікація і, по-друге, якісне й кількісне оцінювання за допомогою компонентів із відомою терапевтичною активністю і/або за допомогою маркерів (компонентів ЛРС із встановленою хімічною будовою).

Безсумнівно, для фармацевтичних підприємств – виробників лікарських рослинних препаратів (ЛРП) із ЛРС першочерговим завданням є правильна, точна ідентифікація або визначення, до якого ботанічного виду належить ЛРС, яка пропонується фармацевтичним ринком. Саме такі вимоги зазначені у фармакопеях різних країн світу, зокрема й у Державній Фармакопеї України (ДФУ).

В цьому Атласі представлено ілюстраційні дані з макроскопічної, мікроскопічної ідентифікації, а також ідентифікації методом тонкошарової хроматографії 76 видів ЛРС згідно з монографіями, що описані

в ДФУ 2.0–2.5. Наведені ілюстрації є типовими прикладами аналізу 5 – 7 серій ЛРС за відповідними фармакопейними методиками. Фотографії макро-, мікро- й ТШХ-ідентифікації представлені «як є» з найменшими змінами. 

Сподіваємося, що цей Атлас виявиться зручним для дослідників та виробників ЛРС, зареєстрованої на фармацевтичному ринку України, та буде корисним для фахівців лабораторій контролю якості, лабораторій територіальних органів Держлікслужби, викладачів та студентів медичних і фармацевтичних закладів вищої освіти, а також для широкого кола розробників ЛРП.

Завантажити Атлас

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

10-та річниця Конвенції MEDICRIME

Наступна

Держлікслужба та Центр громадського здоров’я МОЗ України провели спільні заходи з перевірки якості лікарських засобів