З 1 квітня рецептурні препарати відпускатимуться за електронним та паперовим рецептом

Опубліковано 31.03.2023 о 15:38

З 1 квітня рецептурні препарати відпускатимуться за електронним та паперовим рецептом.

Рецептурними є близько 60% зареєстрованих в Україні лікарських засобів, саме на них потрібен  рецепт, тобто без наявності рецепту фармацевт не має права відпускати такі ліки. Під час перехідного періоду впродовж воєнного стану споживачі зможуть використовувати як електронні, так і паперові рецепти. Але слід зауважити, що електронні рецепти мають низку переваг, особливо у випадках пацієнтів із хронічними захворюваннями, оскільки у такому випадку рецепт можна отримати дистанційно.

Для того щоб дізнатися, чи є конкретний лікарський засіб рецептурним, необхідно перевірити інструкцію лікарського засобу. Інструкції всіх без винятку лікарських засобів містять вичерпну інформацію про медичне застосування лікарського засобу та його категорію (умови) відпуску. Знайти інструкцію потрібного препарату також можна за допомогою сервісів онлайн-аптек, або ж сайтом Державного реєстру лікарських засобів України.

Нагадаємо, що отримати електронний рецепт можна у будь-якого лікаря, тобто декларація з сімейним лікарем не є обов’язковою вимогою.  У рецепті лікар вказує діючу речовину (міжнародну непатентовану назву), таким чином пацієнт може самостійно або за рекомендацією фармацевта обрати той чи інший лікарський засіб.

Звертаємо увагу споживачів, що МОЗ не змінює перелік та умови випуску рецептурних ліків, а лише розповсюджує дію електронного рецепту на ті ліки, які раніше відпускалися за паперовим рецептом. Тобто з квітня надається додатковий інструмент (е-рецепт) для отримання рецептурних ліків. В той же час, лікарські засоби, які не вимагають обов’язкового призначення, можна буде, як і раніше вільно  придбати в аптечному закладі.

Держлікслужба закликає бути відповідальними в споживанні лікарських засобів та подбати про наявність ліків життєвої необхідності. 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Меморандум про партнерство та співробітництво між Державною службою з лікарських засобів та контролю за наркотиками та Державною прикордонною службою України

Наступна

Звіт за 27 - 31.03.2023 року