Колегія Держлікслужби України: підсумки роботи в ІІ півріччі 2014 року та пріоритетні цілі на наступний рік

Опубліковано 24.12.2014 о 00:00

Описание: SAM_0794Описание: SAM_0790

22 грудня 2014 року відбулася підсумкова колегія Держлікслужби України «Про основні напрями, діяльності та план роботи Держлікслужби України на 2015 рік і підсумки роботи за ІІ півріччя 2014 року». У колегії брали участь керівний склад Держлікслужби України та представники МОЗ України.

Відкрив колегію Голова Держлікслужби України Михайло Пасічник. Він наголосив, що 2014 рік був не легким для відомства. У другому півріччі було на 70% урізано бюджет Держлікслужби та обмежено проведення планових перевірок суб’єктів господарювання. Окрім того, відомство працювало в стані невизначеності, адже відповідно до постанови КМУ №442 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади» на базі двох служб —Держлікслужби та Державної служби України з контролю за наркотиками мали утворити Державну службу України з лікарських засобів та контролю за наркотиками. Держлікслужба України наполягає, що таке об’єднання і передача невластивих їй функцій суперечить міжнародним зобов’язанням. Тож, підготували проект змін до постанови КМУ №442, відповідно до якогоДержлікслужба України та ДСКН України здійснюватимуть визначені законами повноваження як центральні органи виконавчої влади, тобто продовжуватимуть свою діяльність як два окремих органи. «Ми розраховуємо, що підготовлений нами проект змін буде розглянутий і невдовзі затверджений урядом. Це додасть більшої визначеності як в роботіДержлікслужби, так і в функціонуванні самої галузі»,  – зазначив Михайло Пасічник.

Попри зазначені труднощі, відомство стало на шлях реформ, як у підходах успілкуванні з підприємницькою спільнотою та громадськістю, наданню нової якості послуг, так і у створенні сучасної законодавчої бази для фармгалузі. Саме з цією метою у червні було скликано розширену нараду «Професійний діалог: громадські ініціативи у регуляторному просторі фармацевтичної галузі» за результатами якої наказом Держлікслужби України від 23.06.2014 № 801 створено 5 робочих груп Держлікслужби України, що розробили понад 20 проектів нормативно-правових актів, які адаптують вітчизняне законодавство з європейським.

«Розробка сучасного законодавства — це був перший етап реформ, які започаткувала Держлікслужба України. Нині час наступного етапу. Передусім, ми очікуємо, що в першому кварталі 2015 року будуть прийняті більшість із розроблених проектів нормативно-правових актів, а відтак, ринок отримає європейські закони та правила гри. Держлікслужбареалізовуватиме нову програму, яка включає ініціативи з дерегулювання ринку, децентралізації функцій відомства, спрощення окремих процедур для ведення бізнесу. Так, зокрема, в планах створення «електронного офісу» заявника з можливістю обміну інформацією з регулятором в режимі он-лайн. Тобто весь документообіг відбуватиметься в електронному вигляді, що виключатиме безпосередній контакт заявника з працівникамиДержлікслужби. Це додасть ефективності та прозорості в роботі», — зазначив Михайло Пасічник.

В планах на наступний рік: скорочення дозвільних процедур при проведенні ліцензування; врегулювання питання щодо внесення змін до копії ліцензії у разі зміни інформації, не пов’язаної із станом матеріально-технічної бази або кваліфікації персоналу аптечного закладу; передача функцій з ліцензування роздрібної торгівлі лікарськими засобами в регіони; посилення ролі професійних асоціацій, створення системи саморегулювання уфармспільноті.  «Робочі групи при Держлікслужбі України продовжать свою роботу в законотворчій сфері. Ми хочемо створити в Україні сучасне європейське законодавство, яким бізнес керуватиметься десятки років» – наголосив Михайло Пасічник.

Члени колегії схвалили план роботи Держлікслужби України на 2015 рік, нині він надісланий на погодження до МОЗУ.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Держлікслужбою України затверджено план перевірок суб'єктів господарювання на перший квартал 2015 року

Наступна

Михайло Пасічник взяв участь засіданні Президій НАН України та НАМН України