Михайло Пасічник взяв участь засіданні Президій НАН України та НАМН України

Опубліковано 25.12.2014 о 00:00

 

24 грудня Голова Держлікслужби України Михайло Пасічник взяв участь засіданні Президій НАН України та НАМН України. Серед запрошених були керівництво МОЗ України та Асоціації «Виробники ліків України». У виступах учасників засідання була підкреслена важливість співпраці вчених з українськими фармацевтичними компаніями та координаційними органами МОЗ України на шляху створення інноваційних лікарських засобів. Наголошувалося, що існуючий потенціал української фармації може бути посилений соціальним замовленням від бізнесу та держави шляхом розробки вітчизняними вченими оригінальних лікарських засобів.

Обговоривши перспективи співпраці у галузі створення та впровадження вітчизняних ліків, учасники спільного засідання констатували, що фармацевтична галузь України на сьогодні інтенсивна розвивається і має підстави для органічного входження до світового фармацевтичного ринку. Маючи потужний науковий потенціал та суттєву кількість розробок, які вже сьогодні могли б стати важливими лікарськими засобами за умови їх впровадження у виробництво, Україна залигається країною «препаратів-генериків»

На завершення засідання учасники прийняли низку рішень. Зокрема, вирішили, підготувати та укласти Меморандум про співпрацю між НАН України, НАМН України, МОЗ України та Асоціацією «Виробники ліків України» з метою розвитку інноваційної складової вітчизняної фармгалузі. Також постановили, що спільно з Держлікслужбою України звернуться до МОЗ України щодо створення єдиного інспекторату з належних практик: GLP (Good Laboratory Practice), GCP (Good Clinical Practice), GMP (Good Manufacturing Practice). Окрім того, учасники засідання виступили з ініціативою, щоб МОЗ України при опрацюванні спрощеної  процедури держреєстрації лікарських засобів, що зареєстровані в країнах ЄС, у США, Японії, Канаді та Австралії, застосовувало цю норму виключно для оригінальних лікарських засобів, які не виробляються в Україні.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Колегія Держлікслужби України: підсумки роботи в ІІ півріччі 2014 року та пріоритетні цілі на наступний рік

Наступна

Олександру Павленко призначено першим заступником Міністра охорони здоров'я України