Міжрегіональний політичний діалог «Створення стійких фармацевтичних систем шляхом регулювання у сфері лікарських засобів та медичних виробів»

Опубліковано 23.04.2024 о 11:50

Міжрегіональний політичний діалог, організований Європейським регіональним бюро ВООЗ та Центральноєвропейською ініціативою (CEI) за підтримки Європейської обсерваторії систем охорони здоров’я і політики, став платформою для опрацювання дієвих ініціатив міжнародної співпраці, які сприяють розв’язанню спільних проблем у забезпеченні надійного регулювання та якості лікарських засобів та медичних виробів.

Представники Держлікслужби  обговорили з високопосадовцями та експертами інституцій виклики та потенційні політичні рішення для забезпечення стійких, справедливих і доступних поставок високоякісних ліків і медичних виробів.

Учасники заходу детально ознайомились з можливостями допомоги національним компетентним органам у підготовці до майбутньої співпраці в рамках європейської регуляторної мережі лікарських засобів та узгодження зі стандартами і процедурами ЄС в рамках Програми передвступної допомоги (IPA): можливість подальшого посилення систем забезпечення якості та удосконалення регуляторних механізмів відповідності.

У ході роботи  посадовці також розглянули роль національних регуляторних органів у забезпеченні сталості ланцюга постачань медичної продукції. Більшість регуляторів все ще намагаються досягти рівня зрілості, який підтвердить стабільну, добре функціонуючу та інтегровану систему регулювання. Введення показників для призначення та публічного включення регуляторного органу до списку органів ВООЗ відповідає запитам держав-членів щодо розробки прозорого та заснованого на фактах шляху визнання регуляторного органу у всьому світі. Підтвердження рівня зрілості національного регуляторного органу (Бенчмаркінг) покликане забезпечити стабільність доступу до безпечних, ефективних і якісних медичних продуктів, а також сприяти їх оптимальному використанню в умовах обмежених ресурсів, дозволяючи регуляторним органам та закупівельним агенціям покладатися на роботу перевірених агенцій для прийняття рішень.

Держлікслужба презентувала роль регуляторної системи та функціонування системи якості як важливого компоненту системи охорони здоров’я у гарантуванні якості, ефективності та безпечності лікарських засобів і медичних виробів.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Звіт за 15-19 квітня 2024 року

Наступна

Вивчення практик країн ЄС щодо імпорту ліків