Мінюст України зареєстрував наказ МОЗ № 990, яким вносяться зміни до Ліцензійних умов

Опубліковано 06.02.2015 о 00:00

31 січня 2015 року Міністерством юстиції України за № 114/26559 зареєстрований довгоочікуваний наказ МОЗ України від 22.12.2014 № 990 «Про внесення змін до деяких наказів Міністерства охорони здоров’я України». Документ був розроблений робочою групою з оптової та роздрібної торгівлі Держлікслужби України.

Згідно нього затверджуються зміни до Ліцензійних умов з провадження господарської діяльності, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами. Також вносяться зміни до Порядку перевірки перед видачею ліцензії на провадження господарської діяльності з виробництва оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

Цей документ передбачає вирішення низки актуальних питань, які існують на вітчизняному фармацевтичному ринку. Так, зокрема, зроблено зрозумілішими для заповнення форми документів, які подаються для одержання ліцензій на оптову та роздрібну торгівлю, а саме: оформлення заяв, відомостей, що підтверджують матеріально-технічну базу і кваліфікацію персоналу. «У цих документах було вилучено інформацію, яка не є обов’язковою для оцінки відповідності заявника вимогам Ліцензійних умов, а також доповнено форми заяв та відомостей коментарями та роз’ясненнями як вірно внести потрібну інформацію. Це має суттєво спростить процес отримання ліцензій та їхніх копій при відкритті аптечних закладів», – відзначив Голова Держлікслужби України Михайло Пасічник.

Даний наказ набуває особливої значимості в умовах АТО. «Нині чимало виробників, аптечних закладів перераховують кошти та надають гуманітарну допомогу у вигляді лікарських засобів у східні регіони.  Та досі діюча редакція Ліцензійних умов категорично забороняла акумулювати цю допомогу на базі аптечних закладів. Саме тому ми внесли нову норму в Ліцензійні умови, яка дозволяє оптовим дистриб’юторам та аптечним закладам зберігати в належних умовах препарати, зокрема, для забезпечення учасників АТО»,  – підкреслив Голова Держлікслужби України.

Серед іншого, прийнятий наказ сприяє гармонізації вітчизняного фармацевтичного законодавства з європейським, знімає бюрократичні бар’єри для ведення бізнесу, а відтак, створює передумови для своєчасного забезпечення українців якісними і безпечними ліками та відкриває шляхи для здешевлення препаратів. Михайло Пасічник зазначив: «Прийняті зміни до Ліцензійних умов, відкривають можливість  налагодити додатковий канал постачання лікарських засобів від виробників до аптек. Це позитивно вплине на своєчасне наповнення аптечних полиць, розширення асортименту та, найважливіше, — аптеки отримуватимуть ліки за цінами виробників. Ці зміни направлені на те, аби бізнес працював планово, без потрясінь, щоб зменшити ризики, які нині підприємці закладають у ціну товару. Тож поліпшуючи роботу операторів ринку, Держлікслужба України в кінцевому результаті працює на інтереси пацієнта у забезпеченні якісними і доступними препаратами та медичними виробами».

 

Наказ набуде чинності з дня його офіційного опублікування.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Print button Версія для друку

Попередня

Нарада для професіоналів аптечної гомеопатії

Наступна

"Проблемні питання з виготовлення гомеопатичних препаратів в умовах аптек знайдуть нормативно-правове вирішення", - Михайло Пасічник